Служителите от МО и НС, обвинени като действали в група за шпионаж в полза на Руската федерация, са прониквали до класифицирана информация, до която не са имали достъп по служба и не са били нейни адресати.

Това става ясно от прессъобщение на Военно-окръжната прокуратура, в което се дават разяснения по досъдебното производство по чл. 109 от Наказателния кодекс (ръководене и участие в група за извършване на престъпления против Републиката) и по чл. 104 ал.1 от Наказателния кодекс (шпионство в полза на чужда държава).

Гешев: Случаят със заловените шпиони е без аналог в новата ни история

Гешев: Случаят със заловените шпиони е без аналог в новата ни история

Българите да се гордеят с българските служби за сигурност

Припомняме, след операция в София бе обявено, че на 18 март е разбита шпионска група, съставена от българи, които са събирали информация за чужда държава - Русия. При операцията ръководителят на групата бе наречен от прокуратурата "резидент", а на брифинга бяха излъчени видеокадри и показани снимки. Обвиняемите се намират в ареста с мерки за задържане, но освен изгонване на руски дипломат друго развитие по случая няма. Стана ясно, че освен от Министерство на отбраната, един от членовете на групата е и служител на Народното събрание.

В служебните помещения, съответно в Народното събрание и в Министерство на отбраната, които са ползвани от обвиняемите Л.М. и П.П., са намерени и иззети такива документи.

Документ, намерен в помещение, ползвано от Л.М., е съдържал информация с изключителна важност за националната сигурност и отбранителните способности на Република България

В служебния компютър на Д.В. разследващите са открили следи за достъп до 18 файла, информацията, в които представлява държавна тайна по смисъла на ЗЗКИ. Обвиняемият не е имал достъп по служба до тази информация.

В хода на разследването е установено, че документите, които обвиняемият П.П. е заснел от служебния си компютър, съдържат класифицирана информация на НАТО.

При претърсвания в дома на обвиняемия И.И. са открити документи, в които се съдържа информация за локациите на провежданите между обвиняемите срещи.

От обвинените са иззети флаш памети, компютърни конфигурации и мобилни телефони. А в иззетите веществени доказателства се съдържат редица документи, информацията, в които е класифицирана и представлява държавна тайна, посочват от прокуратурата.