Държавата ще плати 4000 лева и на Красимир Георгиев, по-известен като Красьо Черния за претърпени неимуществени вреди, стана ясно от проверка на "Правен свят".

Соченият за лобист в съдебната система Красимир Георгиев-Красьо Черния, който неуспешно бе съден за лъжесвидетелстване и данъчни престъпления, спечели дело срещу прокуратурата за претърпени неимуществени вреди.

В коментар за отношенията си с Георгиев, съдия Румяна Ченалова каза преди дни, че той е успял да защити името си и е осъдил държавата.

Изданието разказва, че в края на м.г. Красимир Георгиев окончателно е спечелил дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), което е завел срещу прокуратурата.

Още през януари м.г. Софийският градски съд е уважил иск на Георгиев срещу държавното обвинение и му е присъдил обезщетение от 4000 лева за неимуществени вреди.

Съдът е приел, че незаконно повдигнатото през 2009 г. и поддържано от прокуратурата обвинение за лъжесвидетелстване се отразило негативно на психиката на Георгиев, който изживял притеснения и напрежение от изхода на производството, неудобство пред обществото и пред бизнес партньори, които преустановили контактите си с него. Искът на Георгиев е бил за 40 000 лева, но съдът го е отхвърлил като неоснователен над размера от 4000 лева.

На 30 май м.г. Софийският апелативен съд е потвърдил решението, като и прокуратурата, и Георгиев са го атакували пред Върховния касационен съд (ВКС). Страните са цитирали различния решения на Върховния съд, по които са присъждани различни по размер обезщетения.

Според ВКС обаче съдът е обсъдил всички относими обстоятелства, като времето, през което Георгиев е бил обвинен в извършването на престъпление (три години и четири месеца); тежестта на престъплението, мярката за неотклонение "подписка", негативните емоции, свързани с притеснения и неудобство пред семейството и обществото, младата му възраст (роден 1982 г.), чистото му съдебно минало и обществено икономическите условия в страната.

По делото за лъжесвидетелстване Георгиев беше обвинен, че при разпит като свидетел по наказателно производство за корупция и търговия с влияние пред 2009 г., казал пред прокурор Първолета Никова, че не познава конкретни магистрати от различни звена на съдебната система.

Именно с показанията на прокурор Никова, водила разпита на Георгиев, първоначално той бе осъден на 2 години условно от Софийския районен съд (СРС), който възприе, че това е напълно достатъчно за доказване на "лъжесвидетелстване".

Впоследствие обаче СГС констатира, че разпитът на прокурора като свидетел е "съществено и неотстранимо нарушение на чл. 118 от НПК", който забранява като свидетели да бъдат разпитвани лицата, извършвали действия по разследването. ВКС също определи като нарушение разпита на прокурор.

Второто дело срещу Красимир Георгиев бе за данъчни престъпления - за укриване на близо 100 000 лева данъци. Делото незнайно защо бе засекретено от съдия Христинка Колева от СГС, която преди 3 години оправда Георгиев.

Тогава стана ясно, че той е изплатил всичките си данъчни задължения. Прокуратурата протестира присъдата, но пък апелативният съд видя нарушения в обвинителния акт и върна делото направо на държавното обвинение. Прокуратурата отново го внесе, а СГС пак го върна. Накрая СГП реши да го изпрати в Окръжна прокуратура - Плевен "по компетентност", тъй като там била регистрирана фирмата на Георгиев.

Обвинителите от Плевен обаче възразиха и оспориха акта пред Върховната касационна прокуратура (ВКП), която е уважила аргументите им и върнала делото на СГП в началото на м.г.. От СГП обясниха пред "Правен свят", че разследването по него продължава, като се чака заключение по съдебно-счетоводна експертиза.