На днешното заседание на Софийски градски съд по делото срещу подсъдимите Николай Методиев - Пилето и Ангел Ангелов беше разпитан свидетелят Петко Петков.
Той е служител на ПСО - СДВР, охранявал обект в Долни Богров, където се намирали машини и камиони, в това число и тирове със стока, предмет на контрабанда.

Припомняме обвинението срещу Пилето е по чл. 242 от НК - контрабанда на стойност 5 млн. лв., а другият подсъдим Ангел Ангелов, митничар на ГККП „Кулата", е обвинен по чл. 282 в престъпление по служба.

Свидетелят Петков разказа за нощта на 21 срещу 22 юли на 2003 г.
Тогава Методиев се приближил до охраняемия обект и заявил на Петков, че е собственик на обекта, охраняван от свидетеля и той следва да изпълнява неговите разпореждания.

Освен това Методиев му предложил известна сума като възнаграждение за безпокойството на полицая.

Бях видимо озадачен, разказва Петков, заявявайки пред съда, че Методиев го заплашил, че ако не се съобрази с това което му е казал, той знае името, телефоните на жена му, на семейството му и "ще се разправи с тях по негов начин, който няма да бъде благоприятен".

Малко след това според показанията група от около 20 човека проникнала в охраняемия обект и започнала да „разтоварва" камионите със стока.
Петков не се решил да употреби служебно оръжие или помощни средства - палка, белезници, "не толкова от страх за себе си, колкото от страх за семейството си".

В кулоарите на съда Методиев обяви, че всичко това са инсинуации на самите свидетели по делото.
Явно е било въздействано, което ще проличи в противоречивите им показания, каза Пилето, но се въздържа от друг коментар.

Съдът разпита и друг свидетел по делото - полицая Красимир Кръстев, колега на Петко Петков, който също служи в СОС СДВР.

Според показанията му през нощта на 21 срещу 22 юли 2003 година при него се появил подсъдимият Николай Методиев - Пилето и му заявил следното:
„Аз съм собственик на обекта, който охранявате. Тировете вътре са мои. Необходимо е да свърша нещо. Имам хора, които ще дойдат да разтоварят стоката.
Не се притеснявай няма да имаш проблеми с пломбите - имам познат митничар, който ще ги възстанови.
Предлагам ти да отидеш да си гледаш работата. Ще получиш компенсация за притеснението".

Тук двамата свидетели се колебаят за предложената им сума, като според показанията им тя варирала между 5 и 10 000 лева.

Полицай Кръстев категорично отказал да приеме предложението, посегнал към бутона на радиостанцията да алармира колегите за ситуацията.
В този момент Методиев го заплашил, че ако не съдейства може да стане много лошо за семейството му - знае им имената, адресите и телефоните.

В този момент се приближили няколко човека, между които и въпросният митничар, който свалил пломбите, разказва още Кръстев.
На въпрос на съда разпознава ли в подсъдимия Ангел Ангелов митничаря, доведен от Пилето през онази нощ, свидетелят отговори отрицателно.

Двамата свидетели бяха подложени на кръстосан разпит от съда и от защитата на обвиняемия - адвокатите Лилян Янев, Илиян Василев и Любомир Новачков.

След като изслуша показанията на свидетелите и аргументите на защитата, съдът взе решение да приеме показанията на свидетелите, с което приключи днешното съдебно заседание.

Следващите три поредни заседания са определи за 17, 18 и 19 януари 2007 година, като съдията по делото изрази надежда тогава то да бъде приключено.

Общо по него ще бъдат изслушани 88 свидетеля и 11 вещи лица.