Служители от отдел "Митнически мобилни групи" са открили недекларирана валута за над 635 000 лева при проверка на лек автомобил, излизащ от страната, съобщиха от Агенция "Митници".

На 19 ноември 2022 г. на митнически пункт "Капитан Андреево" пристигнал лек автомобил марка "Пежо" с шведска регистрация. Водачът - шведски гражданин, който пътувал сам от Кралство Швеция през България за Турция, заявил пред митническите служители, че не пренася стоки, валута или парични средства за деклариране. По метода "анализ на риска" колата била избрана за щателна митническа проверка, при която във фабрични кухини в багажното отделение били открити пачки шведски крони с различен номинал. Общото количество на откритата недекларирана валута е 3 566 890 шведски крони с левова равностойност 635 327 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Териториално отделение-Свиленград към Районна прокуратура-Хасково. Шведът е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

Турски тираджия подплати походния си матрак с 126 110 евро

Турски тираджия подплати походния си матрак с 126 110 евро

По случая е образувано бързо производство