Швейцарската прокуратура разследва се организирана престъпна група от българи за трафик на хора, отново българи. Шестима души са задържани в Швейцария, те са от Луковит и са от малцинствата. Всички жертви също са от района на Луковит.

Трафикираните хора са били държави в много тежки условия, а швейцарците квалифицират тази дейност като експлоатация на хора и държане в робство, по думите на Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба, който пристигна в Луковит заедно с представител на швейцарската прокуратура.

Средствата от тази просия са превеждани към България, а по определението на Сарафов те са много сериозни.

Разследването продължава от 18 месеца, обясниха от швейцарската прокуратура. Шестте членове на престъпната група ще бъдат съдени в Швейцария, като максималните присъди, които могат да бъдат получи по това обвинение са 20 години затвор. Групата и просяците са действали предимно в Женева и Лугано.

Интересното в случая е, че самите организатори на престъпната схема също не са се отличавали с луксозен начин на живот, напротив - водили са живот, близък до този на жертвите си.

В момента се търси какво е станало с парите от просията. Разследването продължава включително и на територията на Швейцария.