Разправия между депутати от "Атака" и собственици на магазин за алкохол и цигари в центъра на София, съобщават bTV, Нова телевизия и БНР.

Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Младен Маринов съобщи, че депутати са участвали снощи около 22.30 часа в скандал със собственици на търговски обект на улица "Раковски", след което са упражнили "известна агресия" към дошлите на място полицаи.

Според двете телевизии в инцидента са замесени депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Собствениците на магазин за цигари и алкохол пред НАТФИЗ Александрина и Йордан Симеонови са в шок, отбелязва bTV.

Според собственика Сидеров е започнал да блъска по магазина, счупил е монетника и е хвърлил останките му вътре. След това е започнал да обвинява продавача, че продава цигари без акциз и наркотици.

Александрина и Йордан пристигат на място след 15 минути и виждат, че народният представител е буен.

„В този момент реших да го снимам, той ми изби телефона от ръката, всички са ми свидетели и ме стисна за лакътя", разказва още Симеонова. Виждайки това, собственикът Йордан Симеонов застава между съпругата си и лидерa на "Атака", а Десислав Чуколов пред Волен Сидеров.

Именно тогава идва и физическата саморазправа - по думите на Симеонов Чуколов го е ударил.

„Полицията е пасивна. В началото Сидеров ми взе личната карта и полицая не реагира", разказва още собственикът на магазинчето и каза, че органите на реда не са реагирали на физическата саморазправа.

„В един момент се оказа, че останаха само хора на Волен Сидеров, които пристигнаха с три коли по-късно", разказва още Симеонов. По думите му полицията е разчистила периметъра, като постепенно е избутала свидетелите.


Репортерът на bTV Росен Цветков разказа как лидерът на „Атака" е бутал зам.-началника на СДВР, който отказал да коментира ситуацията. „Видях, че той не знае как да реагира в тази ситуация", добави още той.

„Ние не искахме да идваме в телевизията, но много млади хора около нас ни помолиха да се явим. Казаха, че ще застанат зад нас", каза Йордан Симеонов. „Молим всеки, който е бил свидетел и има снимков материал, да се свърже с нас", призоваха потърпевшите.

„Видях как доста пияният Десислав Чуколов и също така доста пияният Волен Сидеров вървяха по улицата. Малко по-късно стана тарапана, дойдоха полицаи, собствениците на клекшопа и впоследствие мисля, че Чуколов удари собственика на магазина", разказа пък пред Нова свидетелят Радослав Петров.

От своя страна Сидеров заявил:„Установявам, че в този обект се продават безакцизни стоки. Не случайно повиках полицията. Полицията, която дойде тук, започна да охранява, да слага чадър на този обект".

Той е категоричен, че във въпросния клекшоп се предлагат наркотици и нелегален алкохол.

Как лидерът на „Атака" е получил този сигнал, не е ясно. Как е решил да предизвика проверка точно сега, също е отворен въпрос.

Около магазинчето се е събрала тълпа от свидетели, които са заснели и няколко видео клипчета на случилото се. От кадрите на медиите пък се вижда как голям полицейски кордон се е отзовал на сигнала на Сидеров и разделя него и депутатите му от останалите участници в случката. Във видеото, заснето от журналисти, един от служителите на реда неколкократно повтаря на Сидеров „Не ме бутайте".

В последствие служители на МВР направиха проверка на магазинчето. Резултатът според собственичката е, че вътре няма дрога, нито цигари без бандерол.

Лидерът на националистите от „Атака" пък обясни, че е получил сигнал за подобна незаконна дейност в обекта за търговия и е изпълнил гражданския си дълг.

Преди няколко часа Чуколов написал в профила си във "Фейсбук": "Тази вечер пред очите ни продаваха наркотици на млади хора. Волен и аз се възмутихме. Как ще ни оклепат.... тепърва ще видите...".

Разследването на Сидеров и компания приключи след 4.30 ч., а след това за случката напомняше единствено последната останала да дежури патрулка.

Старши комисар Младен Маринов заяви, че полицаите са разделили двете групи и са докладвали на дежурния, който е изпратил допълнителни сили.

Няма арестувани в случая, тъй като полицаите са разпознали народните представители, които имат имунитет", каза още комисарят.

За да бъде арестуван народен представител, трябва да са на лице доказателства за тежко престъпление. „До последно се работи по случая, разпитани са много свидетели, като част от тях потвърждават случилото се и дават данни относно действията на народните представители", добави още Маринов.

„Не искам да бъда твърд в определението, но за мен лично, те са унижение за институцията, която представляват", завърши Маринов.

В съобщение на полицията се казва, че вчера около 22:30 часа на телефон 112 е бил получен сигнал, че депутати от парламентарно представена политическа сила във видимо нетрезво състояние, се държат грубо и арогантно със собствениците на магазин за алкохол и цигари на улица "Георги С. Раковски" в столицата.

На място незабавно са били насочени полицейски екипи. Пред пристигналите полицаи депутатите твърдели, че в магазинчето се продават цигари без бандерол и наркотични вещества.

Предприети са били действия по прекратяване на скандала, но словесните пререкания продължили. Служители от икономическа полиция са извършили проверка на търговския обект, като нерегламентирани стоки и незаконни вещества не са били открити.

На място е бил извършен оглед. Образувано е досъдебно производство. Продължават разпитите на свидетели. Предстои доклад на събраните материали в прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров е уведомен за случая, който ще бъде поет от Софийска градска прокуратура.

Не за първи път двамата депутати са въвличани в подобни скандали.

За другата седмица е насрочено съдебно заседание срещу Сидеров за посегателство срещу полицай и хулиганство на летище Варна.

Нещо случайно видяхте ли тук, върти на пръста си половината столична полиция, коментира случилото се социалният министър Ивайло Калфин тази сутрин. За него това действие на Сидеров е било предизборно. Мисля, че си го е организирал сам, заподозря той, като уточни, че по негово знание версията на Сидеров не се е потвърдила при полицейските проверки.