Софийска градска прокуратура е подала частен протест до Апелативен съд - София против определението на Софийски градски съд, с което депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов бяха освободени от ареста.

Припомняме, след като на 17 октомври двамата бяха разпитани и арестувани, часове по късно - през нощта на 18-ти, съдът ги освободи срещу гаранция от 6000 лв., като не уважи искането на държавното обвинение за мярка "задържане под стража".

Според прокуратурата определението на СГС е незаконосъобразно и настоява спрямо Волен Сидеров и Десислав Чуколов да бъде взета мярка постоянен арест.

Събраните в хода на разследването множество доказателства сочат категорично не хипотетична, а реална опасност Волен Сидеров и Десислав Чуколов да извършат друго престъпление.

Според обвинението това е така, тъй като срещу народните представители Сидеров и Чуколов се водят досъдебни производства за извършени престъпления през непродължителен период от време - в рамките на 15 дни, а срещу Волен Сидеров не е приключило и съдебното производство за скандала на летище "Варна" (престъплениe по чл.325 НК и чл. 131 НК).

Прокуратурата смята, че обвиняемите са лица със завишена степен на обществена опасност в сравнение с другите граждани.

В протеста на прокуратурата се казва и:
"След като лице - народен представител, не е успяло и не успява да формира поведението си съобразно закона, нещо, което е длъжен да прави много по-добре от останалите граждани, то негова обществена опасност е изключително висока.

Двамата обвиняеми демонстрират усещане за безнаказаност, като се опитват да омаловажат извършените от тях деяния и се представят като жертви на политически натиск.

Поведението им като цяло е груба демонстрация на власт и привилегии, като общоизвестна е страстта им към използване на служебни карти и изискване към органите на реда да им се представят, да им осигуряват съдействие и да посочват имената на ръководителите им, както и непреодолимо желание да извършват проверки в качеството си на органи, какъвто не са.

В тяхното поведение и действия се наблюдава градация, която преминава от хулиганство към деяния срещу личността, като същите стават все по-неудържими.

При анализ на изложеното е налице постоянство, говорещо не за инцидентна проява, а за трайно изградени престъпни навици."