Сигналите за бомби в НДК и летище София, са подавани от един и същ човек. Това заяви директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов, на извънреден брифинг относно подробности във връзка с установеният автор на злоумишлени обаждания.

Общо подадените сигнали са три на летище София, два за НДК и един в Народно събрание.

"Работа за установяване на подателя им започна още с първоначално постъпилите сигнали. Изяснихме, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и осъществихме контакт с партньорските служби", обясни той.

Установеният автор на обажданията е 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС. За него е установено, че е подавал множество сигнали освен за обекти в България, и за различни европейски институции, като последният е за ЕК. С партньорските служби действаме за установяване на местонахождението и задържането му. 

В България през годините са водени досъдебни производства по същия повод във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Деянието е наказуемо, като по НК е предвидено наказание включително "лишаване от свобода", а когато са мобилизирани службите за реагиране, е предвидена сериозна глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв., като е предвидено търсене и на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи.

Сигнал за бомба в НДК
Обновена

Сигнал за бомба в НДК

Това е трети сигнал за взривно устройство в столицата тази седмица

Службите реагират незабавно по утвърдена процедура на всеки подобен сигнал, изразходва се огромен ресурс, не само от полицията, посочи директорът на СДВР и уточни, че сигналите са подавани на общодостъпни в интернет телефонни номера, всичките - от един номер.

Той съобщи още, че активните действия с партньорските служби продължават в тесен контакт. Изяснено е, че българският гражданин от няколко години не е на територията на България.

Според данните до момента, от 2012 г. 45-годишният е подавал подобни сигнали за различни обществени обекти и институции - съд, прокуратура, частни хотели. Той има криминална регистрация за шофиране на МПС след употреба на алкохол. Мотивацията за действията му предстои да бъде изяснена в процеса на работа.

Иванов коментира, че извършителят прави подобни обаждания от 2012 година и има регистрация в МВР за шофиране след употреба на алкохол.

 

Ивайло Иванов отказа да коментира случаите за бизнесмена Петър Христов и данъчният шеф Иво Стаменов. Допълни, че продължават с разследванията, работят по всички версии и когато има какво, както винаги ще уведомят обществото

Евакуираха Летище "София"
Обновена

Евакуираха Летище "София"

Полицията не откри взривно устройство