В редакцията на news.bg, се получи писмо до медиите, с което Синдикална федерация на служителите в МВР - СФСМВР се чувства длъжна да отбележи, че в последните няколко дни зачестяват грубите манипулации на общественото мнение, подкрепени с неверни твърдения изречени от заместник-министър, министър на вътрешните работи и министър-председателя на Република България.

От СФСМВР посочват, че в последните 72 часа, броят на проведените заседания на Съвета за социално партньорство в МВР са определени като 6 и 7 от зам.-министър и министър на вътрешните работи, докато те всъщност са 4 и това е проверимо на сайта на МВР.

Синдикатът на полицаите: Борисов да каже подкрепя ли изказванията на вътрешния министър

Синдикатът на полицаите: Борисов да каже подкрепя ли изказванията на вътрешния министър

Валентин Радев отправял прикрита заплаха към Синдиката

"Има разминаване и по отношение на размера на средствата, които са осигурени, за да компенсират и възстановят една несправедливост, продължила повече от пет години, в които служителите сами закупуваха униформеното си облекло. Министър-председателят обяви, че сумите за униформено облекло са в размер на 30 млн. лева, а зам.-министър Ципов каза, че те са 17.5 млн. лева. Очевидната разлика в тези цифри доказва и тяхната некоректност", съобщават от СФСМВР.

От Федерацията подчертават, че обявеното от зам.-министър Ципов увеличение на базата за специфични служебни дейности в МВР "от 40 до 70 лева" се дължи и е направено, благодарение на добрия социален диалог със служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

МВР опроверга Ципов, тепърва обсъждат евентуално увеличение на заплатите

МВР опроверга Ципов, тепърва обсъждат евентуално увеличение на заплатите

Обсъждано е и със синдикатите и до този момент конкретни параметри не са коментирани

Това увеличение е разпоредено в негова заповед и по никакъв начин не може да се препише като жест на добра воля на сегашния кабинет. Обявяването на увеличен размер на трудовите възнаграждения като резултат от преговорния процес с настоящия кабинет е откровена лъжа, смятат синдикатите.

"Изявлението на зам.-министър Ципов, отнасящо се за полученото увеличение от работещите в системата е механичен сбор на две увеличения на суми за допълнителни възнаграждения в МВР, които са дадени в абсолютни стойности. Истината е, че полицаите, пожарникарите и лицата работещи по трудови правоотношения получават процент от обявените за максимални суми и в най-масовия случай те са до 30 лева", допълва федерацията.

Всичко това създава в гражданите усещането за един резултатен и в полза на служителите преговорен процес. За СФСМВР също така е необясним и фактът, че тези внушения се правят от зам.-министър, пряко участвал и отговарял за реализираната в края на 2016 г. реформа, довела до сериозни усложнения в работата на МВР и дисбаланс в заплащането.

Изплащат парите за униформите на полицаите от 1-ви август

Изплащат парите за униформите на полицаите от 1-ви август

Полицията дава 2 пъти повече жертви от военните според Радев

"На истината не отговаря и твърдението на зам.-министър Ципов, че МВР не може да получи допълнителни средства през годината. Ако се проследят хронологично действията на ръководството на ведомството през последните 5 години, ще се види, че такива средства се отпускат регулярно и са в размер между 100 и 200 милиона лева", съобщава СФСМВР.

Всички упоменават евентуално увеличение на заплатите на служителите в МВР, което ще залегне в бюджета на РБ за 2018 г., но не се посочва какво е предложението на МВР и се разчита единствено на добрата воля на Министерство на финансите и на средствата от бюджетния излишък, според федерацията.

"С тези си действия, политическото ръководство на МВР, показва по недвусмислен начин, че не само не полага усилия, за да повиши възнагражденията на собствените си служители, но и подвежда гражданите на Република България", допълват синдикатите.

Опитите за такова представяне на нещата към момента, СФСМВР счита за безкрайно некоректни. Изложените по-горе факти имат своето документално изражение под формата на изказвания в национални медии и като цитирани нормативни документи в МВР.

Снимка 314049

Източник: СФСМВР