Учени от БАН настояват за сформирането на експертен екип от специалисти, които подробно да анализират свойствата на билката "котешка стъпка".

Благодарение на тази билка, туморите в мишките, които бяха подложени на експериментално лечение в БАН в началото на миналата седмица, почти изчезнаха.

В същото време, Изпълнителната агенция по лекарствата се обяви против опитите на професор Янчев, позовавайки се на подозрения, че ученият е използвал препарата върху хора, съобщи БТВ.

В началото на миналата седмица, белите мишки бяха тежко болни от рак, а туморите образувания върху тях бяха огромни. След 9 дни и три инжектирания на концентрирания билков екстракт обаче, раковите клетки умират, а бучките са изчезнали.

"Това потъмняване на туморите е в следствие на това, че туморните клетки некротизират, те умират", обясни проф. Иларион Янчев.

Междувременно, Изпълнителната агенция по лекарствата, позовавайки се на публикации в пресата, осъжда опитите на професор Янчев върху хора. Агенцията цитира неназована публикация. Ето какво пише в писмото на агенцията.

"Изпълнителна агенция по лекарствата изразява становище, че подобни практики и действия по провеждане на експериментално приложение върху хора е незаконно и научно необосновано и изцяло противоречи на правилата за Добра клинична практика и етичните принципи на Декларацията от Хелзинки".

Професор Янчев обаче отрича да е експериментирал с хора. "Върху хора опити не могат да се правят и не съм правил", кетегоричен е той.

Учени от БАН предлагат специалисти от различни институти да се заемат с детайлно проучване на активните съставки на котешката стъпка, които са неизвестни.

Вече са налице и първите желаещи учени, които искат доброволно да подкрепят проекта на професор Янчев.

"Бихме могли да направим математически модели, в рамките на които, да отразим процеса на развитие на тумора и въздействието върху него на екстракта", заяви проф. Красимир Атанасов.

Очаква се ръководството на БАН да реши дали да финансира продължаването на проекта след успешния край на експеримента.