Софийски градски съд обяви, че ще сезира Софийската адвокатска колегия дали не са нарушени правилата на професионалната етика.

emaxpress
Това се прави във връзка с изявленията на известната столична адвокатка Ина Лулчева след снощното съдебно заседание в СГС, на което беше определен постоянен арест за Алексей Петров и останалите шестима задържани при операция „Октопод".

Лулчева представлява защитата на Алексей Петров.

По думите на адвоката, цитирани от „24 часа", законът не е спазен при постановения арест.

А причините за това, всеки може да си ги изведе. Те могат да бъдат неграмотност, немарливост или повлияване - думите на Ина Лулчева.

В изявление на пресцентъра на СГС се казва, че квалификациите на Лулчева за съдията-докладчик, постановил определението за задържането на Алексей Петров и останалите обвиняеми, излиза извън рамките на добрия тон.

Изказването на адвокат Лулчева внушава на обществото, че съдийското убеждение се формира не в основата на закона и доказателствата по делото, а на други неприемливи обстоятелства, заявяват от градския съд.

Подчертава се, че адвокатите на обвиняемите разполагат с пълен набор от инструменти да упражнят правото на защитата, включително и чрез обжалване на определението по реда на инстанционния контрол.