Антикорупционният фонд (АКФ) представи анализ на тема "Цената на свободното слово". Той се отнася до съдебни производства с характеристиките на SLAPP в България.

Докладът е първи опит за систематичен обзор и анализ на натрупаната в български съдилища правна практика по т. нар. "стратегически дела срещу публично участие" (известни с английския акроним SLAPP) срещу журналисти и граждански активисти в България за периода 2000-март 2023 г.

Прокуратурата ще разгледа нарязаните гуми на журналистите от bird.bg

Прокуратурата ще разгледа нарязаните гуми на журналистите от bird.bg

Медията свързва заплашителния акт с разследващи материали срещу Иван Гешев

Докладът включва анализ и коментар на практиката на българските съдилища по 65 граждански, наказателни, административнонаказателни и дисциплинарни производства, носещи белези на SLAPP, за последните 20 години, както и три решения на Европейския съд по правата на човека срещу България по случаи с елементи на SLAPP.

"SLAPP делата са явно необосновани или силно преувеличени съдебни производства, чрез които политици, бизнесмени, корпорации, държавни органи се опитват да използват възможностите на съдебната система, за да наложат финансов и психологически натиск върху журналисти и граждански активисти. Целта им е да ги сплашат и да им наложат цензура", казват авторите на анализа Лора Георгиева и София Желева, правни съветници в АКФ.

Данните

По-голямата част от гражданските и наказателни дела за посочения период са приключили в полза на журналистите - 87,5 % от гражданските дела и 86% от наказателните дела.

12,5% от гражданските и 14% от наказателните дела завършват с осъждане на журналистите", допълва София Желева.

От общо 64 дела, включени в статистиката, 20 са продължили 2 години, 19 - 3 години, а шест - 5 или повече години.

Данните показват и увеличение на броя дела и претендираните обезщетения. За разгледания период 2000 - март 2023 е налице както постепенно увеличение на броя на делата, така и увеличение на претендираните размери на обезщетенията по гражданските дела.

Най-много дела са заведени през 2015 г. и 2018 г., като 50 от общо 64 дела са заведени в периода 2015-2023 г.

Евродепутати искат законова защита за журналисти

Евродепутати искат законова защита за журналисти

Мултинационални компании използват правните бази на страните от ЕС за лоши цели

В последните две години, които анализът обхваща, са заведени две дела с размер на иска 1 млн. лева.