След близо 4 години разследване Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда спрямо бившия кмет на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев, 50-годишната Д.В., бивш началник на отдел в района и 58-годишния И.Д.- собственик на частна фирма.

Според държавното обвинение в периода от декември 2018 г. до юли 2019 г. Ралев в съучастие с другите двама подсъдими е поискал и взел сумата от 60 хил. лв., за да разпореди на главния архитект на район "Северен" да одобри инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда.

Д.В. е предадена на съд за това, че през декември 2018 г. в съучастие като помагач на Ралев умишлено е улеснила извършването на търговия с влияние, като е уточнила размера на исканата от него сума.

И.Д. е предаден на съд за това, че в периода от края на декември 2018 г. до 30 май 2019 г. в Пловдив, умишлено е улеснил извършването на престъплението от страна на Ралев. И.Д. е участвал в уговарянето на подробностите по приемането на поисканата сума от 60 000 лева.

Престъпленията са квалифицирани по чл. чл. 304б, ал. 1 вр. чл. 20 ал. 4 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

През посочения период Ральо Ралев е бил кмет на район "Северен", община Пловдив, Д.В. е оглавявала отдела за инвестиционни проекти, а И.Д. бил собственик на частна фирма, която се занимавала и с изграждане на сглобяеми къщи. Тримата обвиняеми се познавали от години, посочват от прокуратурата.

Историята започва през месец март 2018 г., когато инвеститорът З.А. внесъл в кметство район "Северен" проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение, което по закон само главният архитект в района може да даде. Вместо очаквано одобрение на проекта, бил получен отказ и бил върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството. Освен това инвеститорът предварително се е консултирал и с архитекти, които го уверили, че проектът му няма защо да не бъде одобрен. Това обаче отново не се случило. Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация с фирма за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Д.В. и И.Д. По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че Д.В. е "калкулирала", че ако построи сградата щял да спечели сума в значителен размер - около 300 000 евро, като 10 % от тях - 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета Ралев, за да даде своето одобрение за проекта. Уговорката била парите да бъдат предадени на И.Д., който щял да ги даде на Ралев, за да разпореди на главния архитект при район "Северен" да одобри внесения идеен инвестиционен проект.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в Пловдив, инвеститорът предал парите на И.Д., който бил задържан от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени експертизи и др.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.

Припомняме, Ральо Ралев бе задържан на 30 май след сигнал за корупция от строителен предприемач (подаден към премиера Бойко Борисов). Кметът на район "Северен" бе освободен под парична гаранция в размер на 150 хил. лв. през септември 2019 г. Месец по-късно подаде оставката си.

И арестуваният кмет Ралев има жилище със собствен асансьор?

И арестуваният кмет Ралев има жилище със собствен асансьор?

Ралев е изтеглил кредит от 58 000 лв...