Делото за починалата родилка Деяна Георгиева в "Шейново" се върна на изходна позиция, съобщи пред БГНЕС майката на починалата - Людмила Велинова.

"Делото се върна на изходна позиция благодарение на съдебния заседател Пламен Киров. Целият съдебен си подаде отвод заради неговото поведение към председателя на състава съдия Ангелова, както и към мен. Най-вероятно са му платили и той е маша в ръцете на обвиняемите", заявява Велинова.

По думите й случаят е бил почти на финала. Оставало да се разпитат още шестима свидетели и вещите лица по експертизата. Към момента са разпитани вече 36 свидетели, но делото започва отначало, оплака се още майката на починалата Деяна.

Четвърта година прокурори мотат делото за починала родилка

Четвърта година прокурори мотат делото за починала родилка

19-годишната Деяна Георгиева почина в края на 2011 година, 42 дни след раждане в столичната болница „Шейново". Изписана недоизлекувана, младата жена постъпва дни по-късно в „Пирогов", където, въпреки очевидните признаци на тежка инфекция, тя не е оперирана, а лекарите предприемат „изчаквателна тактика"

Припомняме, 19-годишната Деяна Георгиева почина в края на 2011 година, 42 дни след раждане в столичната болница "Шейново".

Изписана недоизлекувана, младата жена постъпва дни по-късно в "Пирогов", където, въпреки очевидните признаци на тежка инфекция, тя не е оперирана, а лекарите предприемат "изчаквателна тактика".

След цели девет дена без предприемане на животоспасяваща операция, Деяна бива прехвърлена в университетска болница "Александровска", където, въпреки усилията на медиците, умира от сепсис, заразил почти всички органи.

Майката на починалата родилка Деяна убедена във вината на лекарите

Майката на починалата родилка Деяна убедена във вината на лекарите

За адвокатите на лекарите обвинението е неясно

Припомняме, че средата на 2017 година Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу шестима лекари от две болнични заведения, които при професионална непредпазливост причинили смъртта на родилка Деяна Георгиева.

Това са д-р Лозанов и д-р Байданова - Василева от САГБАЛ "Шейново" АД и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" ЕАД. На всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на пациентка, настъпила на 24 октомври 2011 г. в София, вследствие на развил се сепсис.

Според съобщеното от прокуратурата, видно от изготвената по делото експертиза, е, че в случая са налице два основни пропуска. Първият е оставянето на плацентарни части в матката при извършване на цезарово сечение, което е причина за развитието на сепсиса. Вторият пропуск е забавянето на третата коремна операция със седемнадесет дни след лапароскопията. Тази последна операция е била извършена вече при настъпили тежки многооргани патоголгични процеси в организма на 19-годишната жена и шансът да се промени неблагоприятният изход е бил нищожен.

Проверяват 4 болници заради смъртта на родилка

Проверяват 4 болници заради смъртта на родилка

Агенция "Медицински одит" започна проверка в четири