Магистратите от Софийския градски съд дадоха ход на разпоредителното заседание по делото срещу лекарите Явор Лозанов, Елена Василева, Антоний Филипов, Александър Червеняков, Владислав Христов, Христо Цеков, обвинени за смъртта на родилката Деяна Георгиева през 2011 година.

Припомняме, че родилката почина след като е провеждано някакво лечение в четири болници в София - САГБАЛ "Шейново", СБАЛИБП "Проф. Иван Киров", УМБАЛСМ "Пирогов" и УМБАЛ "Александровска". Проверка бе направена по случая и на четирите болници и бяха установени пропуски в извършеното лечение. 

Проверяват 4 болници заради смъртта на родилка

Проверяват 4 болници заради смъртта на родилка

Агенция "Медицински одит" започна проверка в четири

От името на майката на Деяна - Людмила Велинова и бащата на детето - Марат Михайлов е постъпил граждански иск срещу болницата.

Адвокатите на подсъдимите поискаха да не се приемат за съвместно разглеждане предявените искове.

Според тях искът не може да се приеме, защото не се знае точно за каква сума се претендира. Исковете са за 400 000 лв. от майката, но не могат да се разгледат защото е посочена обща сума с лихвите, солидарно към всички подсъдими.

Четвърта година прокурори мотат делото за починала родилка

Четвърта година прокурори мотат делото за починала родилка

19-годишната Деяна Георгиева почина в края на 2011 година, 42 дни след раждане в столичната болница „Шейново". Изписана недоизлекувана, младата жена постъпва дни по-късно в „Пирогов", където, въпреки очевидните признаци на тежка инфекция, тя не е оперирана, а лекарите предприемат „изчаквателна тактика"

Не можело да се претендира за солидарна отговорност, смятат юристите. Адвокатите твърдят още, че не е ясно срещу кого се претендира с тези искове.

Детето на Деяна - Майкъл Михайлов, претендира чрез баща си Марат Михайлов за още 400 000 лв.

Съдът счита, че исковете на Людмила Велинова биха затруднили наказателния процес и не ги допуска за съвместно разглеждане. Велинова се конституира като частен обвинител.

Искът на Марат Михайлов също не се допуска за съвместно разглеждане.

Според адвокатите на подсъдимите са допуснати съществени процесуални нарушения по делото. Обвинението не било ясно, защото не било ясно кое подзаконово правило е нарушено, заявиха защитниците. Те поискаха делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата.

Подсъдимите подкрепиха исканията на защитниците си.

Прокурорът по делото заяви, че няма съществени нарушения. Пропуските може да бъдат компенсирани в хода на съдебните заседания.

Съдът не видя процесуални нарушения по делото, за каквито пледираха адвокатите на подсъдимите.

Съдът отхвърли иска за прекратяване на делото поради допуснати процесуални нарушения.

Датата за следващото съдебното заседание е 16 февруари. На него ще бъдат призовани свидетели.

Людмила Велинова - майка на починалата Деяна, заяви, че ще разчита на някакво възмездие.

"За мен лично, справедливостта е една ефективна присъда. Една условна присъда или отнемане на лекарски права, не може да бъде присъда за един отнет човешки живот. Защото един престъпник, който убива на улицата или някой, който извършва някъде, той също е толкова виновен колкото и лекаря, който отне живота на моето дете", допълни майката.

Според Велинова лекарите имат вина за смъртта на дъщеря й.