Изпълнителна агенция Медицински одит ще санкционира софийските болниците „Шейново" и „Пирогов" заради случая с починалата преди няколко седмици родилка.

Проверката беше назначена на 13 октомври и обхвана четирите болници, в които младата жена е била лекувана -  САГБАЛ „Шейново", СБАЛИБП „Проф. Иван Киров",  УМБАЛСМ „Пирогов" и УМБАЛ „Александровска".

Според доклада на агенцията има пропуски в извършеното лечение. От „Шейново" пациентката е изписана недолекувана, без ясна диагноза и не са направени всички нужни изследвания, показват заключенията на проверката.

В „Пирогов" не е извършена спешна операция (лапаротомия), каквато е налагало състоянието на родилката - тежък патологичен процес в коремната кухина.

Заради тези пропуски двете лечебни заведения ще бъдат санкционирани според Закона за здравето.

Здравният министър Стефан Константинов потвърди за санкциите и коментира, цитиран от zdrave.net: Понякога в медицината  се случва родилки да загубят живота си поради много тежки състояния, какъвто беше случаят с тази родилка.

Той определи инфекцията на младата жена като много тежка. Министерството и неговата агенция "Медицински одит" работят точно за това. Където има грешки, се санкционират, допълни Константинов.