Сложна ендоскопска операция, извършена в МБАЛ „Св. Марина" във Варна, върна дишането на бебе с тежка малформация и спаси живота му.

От болницата разказват, че още след раждането на малкия В., лекарите установяват, че той страда от рядкото малформативно заболяване - двустранна хоанална атрезия.

Носът на бебето е недоразвит и то изобщо не може да диша през него. Това прави и храненето му невъзможно, тъй като новородените дишат 100% през носа, докато сучат.

Тази форма на вродена малформация нарушава тежко дишането и води до постоянна хипоксия (недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм).

Рисковете за детето са много опасни - тъй като храненето е почти невъзможно, не рядко се аспирира храна и слюнка, в резултат на което може да се развие аспирационна пневмония, което от своя страна да доведе и до смърт.

Първите дни от живота си бебето прекарва с две специални сонди, поставени през устата му - едната за дишане и втората за хранене. През това време детето не може да използва устата си, посочват от лечебното заведение

Поради тази спешно се налага и извършването на операция на едва 17-дневното бебе. Преди да пристъпят към нея обаче, лекарите установяват чрез скенер, че бебето страда от една от възможно най-тежките степени на заболяването. Носът му е запушен не с мембрана или костна плочка, а с масивна дебела костна стена. Това допълнително повишава трудността на операцията. Малформацията на носа представлява трудност и за даването на анестезия, отбелязват лекарите.

Самата операция е извършена от екипа на клиниката по УНГ болести, като за първи път при толкова тежка аномалия се използва изцяло ендоскопски подход. С помощта на изключително тънки ендоскопи със студена светлина и микроинструменти оториноларинголозите успяват да преодолеят костния блок и да възстановят проходимостта първо на дясната, а после и на по-трудната лява половина на носа на бебето.

Поставени са и специални стентове, които следва да поддържат новосъздадените носни канали за няколко дни.

От МБАЛ „Свети Марина" допълват, че операцията е преминала гладко, а наблюдението и лечението на бебето след нея се осъществяват в Детското отделение за интензивно лечение със сектор неврология и неонатология.

Възстановеният носле на бебето вече му позволява свободно дишане и напълно нормално хранене, посочват в заключение от там.