Комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе със становище във връзка с Правилата за оценка на натовареността на съдиите. Становището е относно правилата за оценка на натовареността на съдиите. Те целят осигуряване на обективна основа за оценка на натовареността, като се отчита и сложността на делата, а не само техният брой.

Становището на Комисията е изпратено до председателите на апелативните, окръжните, районните, военните, административните и специализирани съдилища, съобщават от ВСС.

В него се посочва, че натовареността на съдиите е само един от факторите, влияещи на разпределението им по отделения. Освен нея, предвид трябва да се имат и редица други съображения, свързани със спецификата на дейността във всеки един съд. Такива са наличието на специална компетентност на съда, организацията на административната дейност и други.

Кадровиците са записали в становището си, че при отчитането на натовареността като критерий за разпределяне на съдиите по определения трябва да се имат предвид събраните до момента статистически данни за количествения показател "брой дела".

Припомняме, че от началото на април миналата година правилата се прилагат заедно със специално създадената централизирана Система за изчисляване на натовареността на съдиите.

В становището се посочва, че за да бъде преценката по отношение на събраните с централизираната система данни обективна и точна, а не частична и манипулативна, е препоръчително да се изчака годишният период на действие на правилата.

Според кадровиците вземането на решения от общите събрания на районните, административните, окръжните и апелативните съдилища по въпроса за разпределение на съдиите по отделения и тяхната материя трябва да се основава на цялостна и задълбочена оценка на всички достоверни данни.

Те трябва да са свързани с натовареността на съдиите и всички други относими фактори, които определят кадровото състояние на съдилищата - например предстоящо пенсиониране на съдии, обявяване на конкурси за свободни съдийски длъжности и обоснована прогноза за заемане на съдийските щатове в рамките на определен период от време и други.