"В аудио файловете ясно се чува как един от посъдимите активно изнудва строителният предприемач Александър Ваклин. Файловете са значително повече, но за съжаление нашите искания да бъдат изслушани всички СРС-та не бяха възприети", обяни прокурор Илиян Рангелов след изслушване на веществите доказателства в съдебната зала по делото "Иванчева".

Днес делото срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров продължи с изслушване на СРС-та. Тримата са обвинени във взимането на подкуп в особено големи размери за издаване на разрешително за строеж.

По думите на прокурор Рангелов нищо в смисъла на разговорите не е било записано превратно или неясно. "Каквото се чуваше, това е записано като смисъл", констатира прокурорът. Той обясни, че не са се открили кой знае какви несъответствия между написаното на хартията от СРС-та и изслушаните от тях записи.

Прокурор Рангелов подчерта, че изслушаните СРС-та са само една част от веществените доказателства. Той призова да не бъдат пренасяни фактите от съдебната зала, защото все още тече съдебният процес.

По време на днешното съдебно заседание защитата поиска от съда да бъдат изслушани частично само някои определени части от СРС-та, докато държавното обвинение настоя да бъдат изслушани всички СРС-та в цялост. По този начин щяло да се добие пълна яснота за изясняване на извършеното от обвиняемите престъпление. Съдът не уважи искането на прокуратурата.

Според адвокат Димитър Марковски, защитник на остранения кмет на столичния район "Младост" имало полза във вече изслушаните СРС-та в съдебната зала. По думите му с тяхното изслушване се е спестило доста ценно време и усилия на всички страни по делото, въпреки искането на прокуратурата да бъдат изслушани всички веществени доказателства.

"Видяхте, че са извадени моментите, в които има категорично разминаване, и моментите, в които е записано "не се разбира", подчерта той.

Адвокат Марковски обясни, че освен разминаванията, имало и техническа невъзможност да бъдат възпроизведени СРС-та и видеозаписи. По думите му проблемът трябва да бъде разрешен от съда, тъй като прокуратурата не се е справила с наличния проблем.

Защитата изтъкна, че СРС-та са много е важни, защото понякога една дума може коренно да промени смисъла на това, което е било казано. "Не изпадаме до някакви задребнявания, защото желанието на прокуратурата беше да се слуша всичко от А до Я, което означава още месеци съдебни заседания по този изключително тежъл съдебен процес, а това не е в полза на никого", каза още адвокат Марковски.

Той уточни, че идеята на защитата е да убедят съда, че трябва да се изследва въпросът има ли пълно съотвествие между написаното на хартията и това, което се съдържа в СРС-та.

След представените веществени доказателства в съдебната зала днес, бившият зам.-кмет на "Младост" Биляна Петрова обясни пред съда, че липсват редица файлове от СРС-та, а в тези, които са изслушани, са допуснати много грешки и съществени разминавания.

Припомняме, предходното съдебно заседание на 8 януари беше отложено, защото цялата документация се намирала в Апелативният спецсъд, който малко по-късно на закрито заседание реши да остави Иванчева и Петрова под домашен арест.