Българското военно разузнаване работи само в името на националните интереси. Това уверяват от спецслужбата след като политици в национален ефир без да споменават конкретна спецслужба заявиха, че спецслужбите ни са пробити.

Военното разузнаване ще продължи дейността си на стратегическо ниво съгласно Закона за военното разузнаване и ще защити авторитета и достойнството на своите служители, като сезира компетентните органи за изясняване на ситуацията, уверяват от спецслужбата.

Излетяха и двата самолета със 70-те руски дипломати, служители и техните семейства
Обновена

Излетяха и двата самолета със 70-те руски дипломати, служители и техните семейства

Общо около 170 души

Припомняме, тази сутрин Ивайло Мирчев каза, пред БНТ: "Разузнаване, което не работи за българския интерес, чужди сили са стигнали до върховете на държавата", а вчера пред БиТиВи в предаването 120 минути пак той каза: "Разузнаване, което не работи за българския интерес, чужди сили са стигнали до върховете на държавата.".

От разузнавателната служба уверяват, че това са недопустими внушения.

"Без да се базира на доказателствен материал, подобно изказване уронва престижа, накърнява достойнството и подлага на съмнение безспорния професионализъм на военните разузнавачи от не едно поколение. С това твърдение се погазва офицерският пагон на стотиците служители на най-старата българска разузнавателна служба, които служат в името на националните интереси", пишат от спецслужбата.

Служба "Военно разузнаване" изпълнява задачите си в пряка координация и тясно сътрудничество с разузнавателната общност на НАТО и ЕС, като приносът й е високо ценен.

Припомняме, миналата седмица ръководството на Военно разузнаване бе част от изслушаните на закрито заседание в парламента, заедно с ДАНС и ДАР и премиера Кирил Петков. Това изслушване бе по повод решението за обявяване на 70 служители от дипломатическата мисия на Руската федерация у нас за "персона нон грата" - сред тях дипломати и технически персонал. Става ясно, че решението се базира на доклад на ДАНС за извършване на нерегламентирана дейност, но и за привеждане на принципа на реципрочност на руската дипломатическа мисия в броя на служителите. 

Критики към службите се отправят неведнъж до този момент, не само от страна на представители на "Демократична България", но и от други парламентарно представени партии. 

Николай Радулов: Службите ни не са на нивото на войната в Украйна

Николай Радулов: Службите ни не са на нивото на войната в Украйна

"Балкански поток" е една прекрасна помощ за Путин

Припомняме и че през ноември месец миналата година бе обявено, че е разбира група шпиони в полза на Руската федерацияръководена от бивш шеф от "Военно разузнаване". В групата по шпионство участвала и съпругата на резидента, която има двойно гражданство - българско и руско. Тя е играла ролята на посредник между резидента и служител на посолството на Русия у нас, като е предавала класифицирана информация и парични средства. Случаят по залавянето на групата бе обявен лично от главния прокурор Иван Гешев като "без аналог", но до този момент няма яснота по хода на делото след обявеното от прокуратурата внасяне на обвинение от над 140 тома.

В свое изявление от миналата седмица руският посланик Елеонора Митрофанова обяви именно това дело за театрално и бутафорно.