70-те руски дипломати, служители на посолството и техните семейства, експулсирани от България, ще бъдат превозени с два самолета на Руската федерация.

Очаква се машините да пристигнат на летище София в следобедните часове днес, 3 юли, съобщи БНР.

Малко по-късно първият от двата самолета кацна на летище София около 13 часа. Минути преди 14 часа кацна и вторият самолет.

Кирил Петков не очаква последствия от изгонването на руските дипломати

Кирил Петков не очаква последствия от изгонването на руските дипломати

Правителството е помолило нотата да бъде върната, нищо не се е случило и тя се изпълнява

Към 17:40 единият самолет излетя от летище София. 

Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които ще напуснат днес страната ни, е около 170 души

Изгонването на 70-те руски дипломати: Като слон в стъкларски магазин

Изгонването на 70-те руски дипломати: Като слон в стъкларски магазин

Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения

Припомняме, изненадващо се оказа съобщението от 28 юни 2022 г. на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати и за президента, и за коалиционните партньори на ПП - БСП и ДБ, макар и вторите да го подкрепиха.

На следващия ден в Народното събрание стана ясно, че депутатите от ПП не са били уведомени, а от ИТН заявиха, че това е солова акция и хрумка на премиера Петков. Съмнение изразиха и от ГЕРБ/СДС. От "Възраждане" пък по този повод поискаха процедура по запрещение на Кирил Петков.

След това бившият премиер Бойко Борисов каза, че подкрепя премиера в оставка Кирил Петков за руските дипломати и посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Това стана след като руският дипломат си позволи да заплашва страната ни със скъсване на дипломатическите отношения и да поставя ултиматум.

Двата полета са насрочени за 15:00 и 15:30 часа. Самолетите ще летят от София до московското летище "Внуково". За пътуващите са предвидени четири чекинг гишета на Терминал 2.

От прокуратурата разбрали от медиите за изгонените руски дипломати

От прокуратурата разбрали от медиите за изгонените руски дипломати

Консулството в Русе вече затвори

"Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл", заяви Петков, който поздрави службите за добрата работа.

Радостин Василев: Правителството в оставка е обсъждало изгонването на 70-те руски дипломати

Радостин Василев: Правителството в оставка е обсъждало изгонването на 70-те руски дипломати

Президентът със сигурност чете доклада на службите, за БСП като партия не мога да отговоря

Пълномощният министър на Русия в България Филип Воскресенски заяви, че никой от руските дипломати и служители, които заминават сега, не са работили срещу интереса на България. Заминавам с голяма благодарност към България и към българите, каза той. Сред заминаващите са генералните консули в Русе и Варна, хора по поддръжката на посолството в София.

Само президентът на Русия Владимир Путин може да реши дали мисията в София ще бъде закрита. Никой не може да развали руско-българските отношения между хората, допълни Воскресенски.

Според други заминаващи: "Благодарение на вашето правителство ние заминаваме. Без повече коментари. Без коментари", заявиха двама от руските граждани на влизане в летището. Те пристигнаха с автобуси, организирани от посолството.