"Отзоваването на руските дипломати е своеобразен опит да се приватизира евроатлантическата идея в българската политика, вероятно с цел на професионално профилиране в международен план, както и за отваряне на врати за евентуално бъдещо политическо сътрудничество с други формации в национален план." Това заяви пред БНР директорът на Института по икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

По думите м е очевидно, че това е политически акт. Според него става дума за лично политическо профилиране в евроатлантическото пространство - в национален и международен план, от страна на премиера.

Кючуков заяви, че отношенията между България и Русия са доста обтегнати и се намират в много ниска точка. "Тази акция е съобразена с днешната конюнктура, но не е съобразена с утрешния ден, когато, рано или късно, тази война ще приключи и ние, Европа, ще трябва да мислим за нормализация на отношенията с Русия", добави той.

Когато външната политика е резултат от еднолични решения, което я прави хаотична, конюнктурна, аматьорска, категоричен бе Кючуков.

По думите му тази политическа демонстрация в полето на дипломацията не решава нито един проблем. По този начин България се доближава все повече до кръга на т.нар. ястреби спрямо Русия, за които приоритет е не спирането на войната, а наказването на агресора, без значение от цената, допълни той.

Кючуков определи действията на премиера в оставка Кирил Петков като опит за демонстрация на лоялност спрямо преобладаващите настроения в момента. Не става дума за персона нон грата, а по-скоро за политика нон грата, каза още той.

Отзовани са 70 руски дипломати заради връзки със службите

Отзовани са 70 руски дипломати заради връзки със службите

Новината съобщи премиерът в оставка Кирил Петков