"Самото изпълнение на тези "логични действия" беше като на слон в стъкларски магазин - некомпетентно, недалновидно, грубо изпълнено и еднолично, което е противоконституционно и нередно". Това заяви пред News.bg Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, за изгонването на 70-те руски дипломати от България.

Той обясни, че тъй като се намираме във време на война, това трябва да признае - че практиката на експулсиране на дипломати преди или по време на военния действия е нормална стъпка за ограничаване на противодействието на съответните страни и ограничаване на дипломатическите отношения.

Николов поясни, че не за първи път експулсираме дипломати - предимно само руски, един двама турски генерални консули, но никога завършващата фаза на процедурата не е бил толкова дилетантска и безотговорна. Има основания за експулсирането на дипломатите, но има процедури, които трябва да се спазват, посочи Николов.

Той отбеляза, че Русия е страна член на Съвета за сигурност на ООН и подлежи на други дипломатически норми и отношения. Като казах - че се намираме във война, България не е пряк участник във войната и такива действия се възприемат повече като провокация, отколкото като легитимно право. Не е отчетена и вредата, която ще последва за българските дипломати, които работят в Русия, предупреди Симеон Николов.

Втората насока на вредата от изгонването на руските дипломати - това ще е затваряне на генералните консулства в България, което ще е вреда за бизнеса. Бизнесменът, като не може да получи виза за Русия ще има съответните последствия, а за туризма да не говорим, изтъкна той.

Надежда Нейнски: За доклада на ДАНС са знаели всички - спекулират

Надежда Нейнски: За доклада на ДАНС са знаели всички - спекулират

Нотата или нотите не може да се случат без знанието на министъра

Иначе, по думите му, в чисто разузнавателен аспект България не представлява особен интерес, защото нито е фронтова държава, нито е център за изработване и взимане на решения като Вашингтон и Берлин. Какво толкова има да се разузнава в България от руска страна, освен тези неща, които български експерти подчертаха - оказване на някакво политическо влияние, коментира Николов.

Той изтъкна, че след като ние осъждаме руската агресия, защото, каквито и да са причините, само на масата на дипломатическите преговори е редно да се решават проблемите. Въпреки това, правило е винаги да се остави отворен дипломатически канал за в случаи на необходимост. Аз бих напомнил, когато Русия плени инструктори от 7 западни държави в Сирия, и тогава, благодарение на Москва и Вашингтон беше договорено Москва да освободи тези хора, напомни Симеон Николов.

"Най-голямата грешка е, че отиваме почти към скъсване на отношенията с Русия, а в такова напрегнато време задължително трябва да оставим канал за договаряне, защото по време на война, а и след като приключи, ще трябва да седнем заедно на масата на преговорите", категоричен бе Николов.

В някои отношения тази стъпка с твърде големия мащаб, с изгонването на руските дипломати, противоречи и на декларацията на НАТО, която е публикувана и в нея се казва: "Оставяме да поддържаме комуникационните канали отворени, за да намалим рисковете, да предотвратим ескалацията и да запазим прозрачност".

Симеон Николов добави, че ако коалицията се разпадне, ще е по вътрешнополитически причини и това няма да има нищо общо с действителния руски казус с изгонването на 70-те руски дипломати.

Петър Чобанов: Още не е ясно кой, кога и как е решил за изгонването на руските дипломати

Петър Чобанов: Още не е ясно кой, кога и как е решил за изгонването на руските дипломати

Правителството харчи безцелно, смята бившият финансов министър