Спецпрокуратурата внесе искане в спецсъда за задържане под стража за седем лица за участие в Организирана престъпна група във Видинско за трафик на хора с цел просия в чужбина. Искатено е спрямо Христо Славчов, Васил Тодоров, Никола Тодоров, Славейко Костов, Надежда Георгиева, Златко Веселинов и Данаил Веселинов.

Димитър Петров обясни, че групата влиза в полезрението на органите на реда преди два месеца. Те са действали на територията на Швеция. Трафикантите набирали бедни хора от региона. Обещавано им е половината от заработеното, но са живеели в скотски условия, поясни прокурор Петров. Печалбата е задържана с обещание, че ще им се заплати у нас. Като се завръщали, им били представяни сметки за издръжка и в крайна сметка просяците получавали минимална печалба. Другата схема за набиране на просяци до живот, както се изрази Димитър Петров, е чрез лихварство. Жертви са длъжници.

9 арестувани цигани при спецакцията във Видинско

9 арестувани цигани при спецакцията във Видинско

Просили пари основно в Швеция и ги изпирали със скъпи коли и къщи

Службите са шокирани от условията, в които те са обитавали и където се размножавали, както стана ясно от думите на Петров. Трафикантите обаче обитавали луксозни жилища и карали скъпи коли, а нямали нито ден трудов стаж.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов е доволен, че работата на службите по разбиване на групата е приключила бързо. Денят на операцията е изтеглен със седмица, тъй като е имало опасност да изпуснат част от парите, с които трафикантите щели да се върнат от Швеция в България. В последния тур на групата е имало 20 просяци.

Рано или късно възмездието идва, подчерта Спиридонов. Антимафиотите били аплодирани от хората в селото.