Двама служебни адвокати обжалват 72-часовия арест на бизнесмена Васил Божков и неговия бизнес партньор Георги Попов в тяхно отсъствие, пише "24 часа". Делото се гледа в Апелативния специализиран съд, като председател на състава е шефът на съда Георги Ушев.

По думите на Милена Миланова, която е служебен защитник на собственика на "Нове холдинг", всеки прокурорски акт подлежи на обжалване. 

Двама прокурори разговаряли в ОАЕ за Божков
Обновена

Двама прокурори разговаряли в ОАЕ за Божков

Да му се молим да се върне ли, запита Гешев журналистите

Миланова смята, че 72-часовия арест е безпрецедентна мярка, защото Божков не е арестуван у нас. Постановлението за тази мярка не е сведено до неговото знание и съответно той не е могъл да се защити.

Божков бил търсен само веднъж на своя домашен адрес и на следващия ден е обявен за издирване чрез Интерпол и издадена европейска заповед за арест.

Ограничителната мярка задържане за 72 часа, наложена от прокуратурата, продължава повече от месец, изтъкна Миланова.

Другият служебен защитник Надежда Николова представлява бизнеспартьора на Васил Божков - Георги Попов. По думите й не било ясно дали Попов е търсен и на кой адрес и дали някой му се е обаждал по телефона да го призовава.

Божков и Попов не са в България, а в ОАЕ, затова техните служебни защитници атакуват задочно ареста от 72 часа, който е наложен при повдигане задочно на обвиненията. Арестът им е разпореден от прокуратурата.

Съдът ще се произнесе по жалбите в 11:30. След това е делото по протеста на прокуратурата срещу пускането на съпругата на Васил Божков - Елена Динева, срещу 1,5 млн. лева. Тя се поздрави любезно с издателя Иво Прокопиев, а след това и с бизнесмена Гриша Ганчев докато чакаше реда на своето дело в двора на Спецсъда.