Има начин Иван Гешев и Сотир Цацаров да бъдат сменени, каза министърът на правосъдието в служебното правителство Иван Демерджиев пред Нова телевизия.

"В единия случай, който касае дейността на КПКОНПИ и който е по-лесен от юридическа гледна точка, правомощията са изцяло на Народното събрание. То лесно може както да назначи председателя на КПКОНПИ, така и да пристъпи към неговото освобождаване. В закона има известни непълноти, но те могат да бъдат преодолени чрез изменения в законодателната уредба. Този въпрос може да бъде решен лесно, като това може да се случи до месеци", обясни той.

По отношение на освобождаването на главния прокурор нещата са по-различни. "Неговото освобождаване минава през реформи във ВСС. Той вече показа нежелание да види проблемите и да разгледа този въпрос. Това означава реформа във ВСС, свързана с промяна на членовете му", посочи Демерджиев.

"Имаме много препоръки за това по линия на Съвета на Европа и Венецианската комисия. Те са доста настойчиви. В момента такива препоръки поставя и Европейската комисия", каза той.

По думите му България създава впечатлението на "пленена и обсебена от други структури" държава. 

Спецпрокуратурата отказа на Рашков да разследва главния прокурор

Спецпрокуратурата отказа на Рашков да разследва главния прокурор

Не са открити данни за извършено престъпление от страна на Иван Гешев