Мотивите за искането да се отстрани главния прокурор Иван Гешев са в няколко посоки, заяви правосъдният министър Иван Демерджиев пред БиТиВи.

Демерджиев е убеден като правист, че когато Конституционният съд даде зелена светлина, Иван Гешев ще бъде отстранен от поста главен прокурор. Той уточни, че все пак това е в прерогативите на Конституционния съд.

Една част от тях са свързани с решения на европейските съдилища, които са осъдили България, за което считаме, че главният прокурор носи отговорност за неупражняване на контрол върху прокуратурата, а той има пълната възможност да ръководи всяко разследване, категоричен е правосъдният министър.

Очевидно през годините Гешев се изживява като център на политическа власт, каза Демерджиев. "Допустимо ли е той да е център на политическа власт наравно с другите партии. Моят отговор е: "не", каза министърът.

Янаки Стоилов предлага на ВСС да освободи предсрочно Иван Гешев

Янаки Стоилов предлага на ВСС да освободи предсрочно Иван Гешев

Имало информация от служебния министър на вътрешните работи

Има различни сигнали от различни граждани, те набъбват всеки ден. Те са за най-различни нарушения допуснати от главния прокурор. Някои лично от него, други от подопечната му прокуратура. Най-вече специализираната. Някои са неприятни като факти, каза Демерджиев.

Демерджиев отказа да изпада в конкретика, преди тези сигнали да проверени, още повече че Гешев много обича в аванс да осъществява някаква защита. Все пак правосъдният министър уточни, че става дума за сигнали за натиск и съдействие.

"Трябва много сериозно да се замислим, дали членовете на ВСС трябва да приключат участието си в този орган. Нов ВСС трябва да разгледа внимателно искането за отстраняването на Гешев", каза министърът.

По думите му сега ВСС заобикаля проблема с различни процедурни хватки. Той не иска да решава проблема, а да ги заобиколи, смята Демерджиев.

ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев

ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев

След близо 7 часа дебати Висшият съдебен съвет я остави без разглеждане

Последният сигнал на Демерджиев до ВСС е свързан със синхронното прекратяване на три досъдебни производства срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев през март и април 2021 г. в периода на изборите за 45 Народно събрание.

Получих сигнала и документите малко преди изборите. Реших да изчакам, защото моята цел не е да оказвам влияние върху вота, а да се получи прозрачност на работата на прокуратурата. "Разследванията са образувани през 2016, 2017 и 2020 г., и макар да започват в доста различни периоди, приключват в един и същ момент. На 20 март четирима прокурори изведнъж решават да прекратят две от делата. На 20 април трети прокурор прекратява петото", уточни правосъдният министър.

По думите му датите са подозрително близки до изборите за 45 Народно събрание. Прокурорите дължат обяснение на обществото как така са взели решение да постановят тези три акта.

Правосъдният министър дава на ВСС три дела срещу бившия кмет на Пловдив

Правосъдният министър дава на ВСС три дела срещу бившия кмет на Пловдив

Разследванията са свързани с градския транспорт, зоопарка и почистването на гробищния парк

Друг сигнал по записка на ГДИН за неправомерно даване на устни разпореждания от прокурор и посещение на нотариус при задържан в болница, каза Демерджиев.

Демерджиев заяви, че чака развитие на сигнала му за заплахи отправени към него от Митко Каратиста, който използвал името на главния прокурор Иван Гешев. Изпълнявайки гражданския си дълг съм изнесъл всичките обстоятелства в две полицейски преписки и един път при разпит в досъдебно производство, каза правосъдния министър. По думите му следователят, който го разпитва, впоследствие му споделил, че е върнат на друга служба и се занимавал с тривиални дела.