Синдикатът на служителите в затворите в България апелира да бъдат обединени усилията и единодействие на държавата, синдикатите в сектора за „Сигурност“ и гражданското общество. Целта е по този начин да се постигне синергичен ефект в работата за осигуряване на гражданската сигурност.

Това се посочва в позиция на синдиката относно Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР. Позицията е адресирана и до премиера Бойко Борисов.

Управителният съвет на синдиката е разтревожен и възмутен от негативните тенденции от недостатъчното финансиране в развитието на системата и от поредното посегателство върху социално-икономическите, трудови и синдикални права на заетите в сектор „Сигурност“.

Те смятат, че с обединени усилия може да се разгърне безценният ресурс, на който са носители. „Това е доброто заложено в нас. Съзнаването на възможността да творим добро бележи силата и културата във взаимоотношенията ни. Светът се премества пред тези, които знаят на къде отиват, се посочва още в позицията.

МВР законът успя да мине на първо четене
Обновена

МВР законът успя да мине на първо четене

Предвиждат се структурни промени

От Синдиката на служителите в затворите в България категорично се противопоставят със законови средства срещу всякакви опити за посегателство върху икономическата, социалната и синдикална сигурност на служителите в местата за лишаване от свобода. Синдикалистите отбелязват, че тези служители са елемент от системата за националната сигурност. Те се противопоставят и срещу прилаганата политика на „двоен стандарт“ в социален аспект, спрямо служителите на отделните министерства в сектора за „Сигурност“.

Представители на синдиката изтъкват, че в момента заплатите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция „Охрана” към правосъдното министерство са най-ниските от всички категории служители в системата на сигурността.

Те обръщат специално внимание на резултатите от посещенията у нас на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказания към Съвета на Европа. Експертите от комитета многократно отправяли препоръки за увеличаване на пенитенциарния персонал - надзиратели, социални работници, психолози и предлагане на адекватни заплати. По констатации, условията на труд са квалифицирани като нечовешки и унизителни.

Синдикатът на затворите смята, че от страна на МВР се внасяли законодателни предложения на тъмно. Те сочели пълна липса на последователност, стратегическо мислене и държавническа отговорност. Погазвали се Конституцията и редица закони. Реформата в сектора се компрометирала, а в същото време състоянието на националната ни сигурност отслабва, предупреждават от синдиката.

От синдиката смятат също, че са погазени синдикалните им права. Това е станало, тъй като са били лишени от правото си да участват чрез свой предварително заявен представител в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред за провеждане на обществено обсъждане на ЗИД ЗМВР.

На фона на протести в сектор „Сигурност“ в условията на бежански и миграционни потоци, заливащи страната и Европа, атентати във Франция, Германия, Турция, напрежение на границата ни и външна на ЕС, е безумие от страна на вътрешния министър да внася допълнително напрежение, посягайки на социално-икономическите и трудови права на служителите в сектор „Сигурност“, регламентирани в специални закони, категорични са от синдиката.

Те са убедени, че единственият правилен подход за реформиране на МВР по начин, удовлетворяващ, както служителите, така и гражданите, е обединяването на идеите и сближаване на позициите на страните участващи в процеса на реформа. Само така можела да се осъществи дългоочакваната и желана от всички реформа.