Промените в Закона за МВР минаха на първо четене в парламента след двучасово дебатиране. За бяха 116 депутати, 30 - против, 12 - въздържал се.

Петъчно, народните избраници подхванаха "горещия картоф"- Законът за МВР, който преди време ядоса полицаите и ги изкара на протести.

Със законопроекта се предлагат промени, с които да се подпомогне професионалния състав на МВР с по-ясни и по-добри условия за работа, по-добра услуга за гражданите и в крайна сметка - модернизиране дейността на МВР като съвременна и действаща институция, обясни председателят на ресорната комисия в парламента Цветан Цветанов.

В хода на дискусията стана ясно, че нормалното пленарно петъчно време няма да им стигне и депутатите си удължиха работния ден заради МВР закона, след което ще се проведе и редовният парламентарен контрол.

Управляващите да се извинят на полицаите за промените в закона, иска БСП

Управляващите да се извинят на полицаите за промените в закона, иска БСП

Над 90% от българските граждани нямали доверие в служителите на реда

Предвиждат се структурни промени за изваждане на нетипичните спомагателни дейности от МВР с оглед повишаване ефективността на основните дейности, които са в правомощията на министерството. Структурните промени обхващат преминаването на Дирекция „Специална куриерска служба” към Държавната комисия по сигурността на информацията, създаването на Агенция „Пожарна безопасност”, създаването на „Център за предоставяне на услуги” със статут на държавно предприятие и учредяване на Изпълнителна агенция „Управление на собствеността и социални дейности”.

Освен това се предвиждат и промени, свързани със статута на държавните служители, намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение от 20 на 12 заплати за държавни служители постъпили на работа след 1 януари 2017 година. Намалява се размерът на платения годишен отпуск на държавните служители от 30 на 25 дни, обясни Цветанов.

Една патрулка за девет столични квартала

Една патрулка за девет столични квартала

"Някой идва у вас с петима души и няма кой да ти помогне", твърдят хора от Ботунец

Създават се предпоставки за стабилност на служителите от сектор „Сигурност” при преминаване без конкурс на по-висши длъжности. Предвижда се възможност органът по назначаването да възлага свои правомощия по служебно правоотношение с лицата от администрацията на Главния секретар или съответни на него длъжности в администрацията.

Предлага се и изрична регламентация за провеждане на тестове, с помощта на които да се установява нивото на изпълнение на задълженията, както и провеждането на годишни проверки за нивото на квалификацията и изготвяне на оценка за качеството на изпълнение на задълженията за съответната длъжност, както и уреждане на последиците в случай, че тя е негативна.

Предвидените промени разширяват обхвата на дейност на ГДБОП за противодействие на незаконно превеждане на отделни или групи лица през границата, посочи още Цветан Цветанов.

Регламентира се и възможността ГДБОП да работи по противодействие на корупционните престъпления в органите на държавната власт, без да се касае за организирана престъпна група. Законопроектът предвижда и промени в текстовете, регламентиращи оперативно-издирвателната дейност, осъществявана от органите на МВР.

Силовият министър Румяна Бъчваров посочи, че предлаганите мерки целят реализирането на планираните реформи в сектора.  Цел е финансово оздравяване на системата, по думите й. Близо 150 000 служители работят в административните структури по закона за МВР. Те сега с промените трябва да работят по закона за държавния служител. 

Създава се възможност за по-ефективна борба с корупцията в системата. Годишно ще се тестват компетенциите на служителите на реда. Според Бъчварова така щяло да се отговори на очакванията на обществото за физическата и професионална подготовка на полицаите.

Децентрализират се управленските правомощия на министъра на вътрешните работи. Част от своите правомощия министърът ще може да дава на главния секретар на МВР.

Из дебатите:

Цветан Цветанов подчерта,  че промените довели до сериозно политическо противопоставяне.  Според него разширяването на правомощията на ГДБОП  и преминаването на куриерската служба към ДКСИ е добро решение. За спорните моменти щели да се намерят оптималните решения между първо и второ четене.
Щяла да се постигне устойчивост на системата, по мнението на Цветан Цветанов.  Имало възможност пожарната да си остане в силовото ведомство, а не да става самостоятелна агенция.
Председателят на вътрешната комисия е убеден, че може да се намери нужният политически консенсус.  Той настоя да се спре със спекулациите, че у нас има най-много полицаи на глава от населението.

Реформаторът Атанас Атанасов предупреди за ниската ефективност на разследващите полицаи. Системата на вътрешната сигурност била пък недофинансирана.  В МВР се води кадрова търговия,  категоричен бе той.

Страната е залята от битова престъпност, коментира и патриотът Красимир Каракачанов. Хората очаквали от МВР да е адекватно в борбата с престъпността. По този закон трябва да подходим отговорно и държавнически, смята Каракачанов.  Според него не било редно да се правят икономии от платения отпуск на униформените, които са на терен.