Клиенти на 5 столични заведения получават сметка с потенциалните разходи, които би им се наложило да платят, ако си позволят неблагоразумието да шофират след употреба на алкохол.

Инициативата е на световен лидер в производството и търговията със спиртни напитки и вина. Зад нея застава и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Компанията е стартирала кампанията "Лигата на отговорните" преди около година в партньорство с известни столични заведения.

"Бихме искали да промотираме умерената консумация на алкохол - нещо, което е част от социалната отговорност на компанията ни в световен мащаб и в България", заяви пред News.bg управителят на компанията Мирослава Симова.

Сметката отразява разходите по щетите на автомобила, увреждане на инфраструктурата, болничния престой и лечение, ортопедични изделия и рехабилитация, глобата от КАТ и съдебните разноски и адвокатския хонорар. Сумата възлиза общо на 15 674 лева.

Промоутъри на производителя на спиртни напитки се появяват в заведението и дават сметката, след като компанията е направила поръчката си.

"Обратната връзка от клиентите на заведенията е, че наистина си дават сметка за мащаба на потенциалните рискове и колко по-добре е човек да предприеме разумно поведение", коментира Симова.

Тя допълни, че усилията им са насочени към тези, които са склонни към злоупотреба.
"Наша е ролята като производители на спиртни напитки да продължаваме да налагаме културата на умерена консумация", посочи управителят на компанията.

Идеята за тази сметка е дошла от словашкия филиал на компанията и е изготвена с помощта на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

"Нашата цел е никой никога да не се налага да плати тази сметка", заключи Симова.

В листовката, която е оформена като истинска сметка, се напомнят и алтернативите за прибиране след употреба на алкохол - с такси, с градския транспорт или пеш.

"Употребата на алкохол и шофиране е наболял проблем за нашето общество и за пътната безопасност", заяви на свой ред Златина Стоянова, мениджър проекти от Българската асоциация на пострадали при катастрофи. Затова изцяло подкрепят инициативата.

За момента "сметката" се разпространява само в столични заведения, но от асоциацията се надяват това да се случи в национален мащаб.

"В малките населени места героизмът да пиеш и да караш е на почит. Затова искаме да обърнем внимание на младите хора, тези, които искат да си покажат уменията зад волана след употреба на алкохол, че това може да излезе доста солено", коментира още Стоянова.

Тя допълни, че инцидентите след употреба на алкохол са изключително кървави и трагични.