Сметната палата не разбира от здравеопазване, затова да не бърка в работата на Фонда за лечение на деца в чужбина.

Това заяви проф. Драган Бобев, член на Обществения съвет към Фонда, цитиран от PRO.BG.

Според него решението за освобождаването на д-р Николай Добрев от директорския пост на Фонда няма да се отрази по никакъв начин в работата на центъра. Припомняме, вчера шефът на Център „Фонд за лечение на деца" подаде оставка.

По думите на Бобев фондът работи добре, но е нужно да се облекчи процедурата по одобряването на молбите за изпращане на деца за лечение в чужбина, за да може да взима бързи решения самостоятелно и веднага.

Той бе категоричен, че всички деца, които са отговаряли на изискванията, са получили разрешение за лечение в чужбина.

Досега никакъв отказ не сме издавали при разрешение от страна на Комисията за лечение на деца в чужбина, допълни проф. Бобев. Той уточни, че забавянето по придвижението на документацията не е решаващо за изхода на заболяването.

Отказите наистина са малко - само, когато лекарите установят, че изходът наистина е неизбежен, посочи той.

Съчувствам на страданието на близките на децата, но лечението в чужбина не винаги е ефикасно. Защото и до днес болестите се делят на лечими и нелечими, допълни проф. Драган Бобев.

Припомняме, преди дни стана ясно, че над 25 милиона лева в центъра не са били усвоени за лечение на деца в чужбина.

Това са около 40% от средствата, с които разполага центърът. Данните станаха ясни при представянето на одит на Сметната палата. В него се посочва, че за периода 2005 - 2008 година центърът е разполагал с 9,5 млн. лв. - субсидия от държавата. От тях обаче са изразходвани едва 5,8 млн. лв.