Сметната палата е сезирала прокуратурата за случаи след последните избори, при които партии са регистрирали дарения и след приключване на кампанията, което не е законно.

Това обяви директорът на палатата Цветан Цветков по време на кръгла маса "Финансирането на партиите и политическият плурализъм".

Всички такива дарения са от физически лица стана ясно от думите на Цветков, който обаче не спомена имена на партии.

В този смисъл от Сметната палата дават препоръки да се оповестява кога приключва една кампания, за да не се получава и финансиране на партиите след приключването й.

Цветков подчерта, че все повече се увеличава размерът на неразплатените задължения на партиите.

Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" обясни явлението с нуждата на това да бъдат изравнени приходите и разходите, тъй като партиите са длъжни да регистрират договорите със съответните суми.

"Накрая не им излизат сметките - ако са използвани пари с неясен произход, се оказва, че партиите трябва да предприемат действията, за да им излязат отчетите. Това са скритите пари, които се използват в изборния процес", категорична бе Нушева.

Политологът доц. д-р Даниел Смилов и Мартин Валецки, представител на ОССЕ, се спряха на препоръките на организацията по темата за финансиране на партиите.

Валецки обясни, че становището на ОССЕ за намаляването на субсидиите на 1 лев на получен глас, е ясно, а критиката е, че това води до неравнопоставеност на партиите.

От организацията подкрепят факта, че управляващите бързо смениха този модел още веднага след изборите и решиха субсидиите да са 8 лева на глас.

От ОССЕ обаче са поставили препоръки и за новите изменения в закона, според които партиите могат да се финансират корпоративно. Според тях това е предпоставка за корупция и зависимост между бизнес и политика, особено при българския модел за финансиране на партиите.