Смолянската районна прокуратура разследва компютърна измама при вписване на неверни данни за ваксинирани пациенти срещу коронавирус, съобщиха от държавното обвинение.

Според данните, на 11 април 2021 г., 21 април 2021 г. и на 15 май 2021 г. в болницата в гр. Мадан, област Смолян, са заблудени служители на РЗОК-Смолян при условията на продължавано престъпление.

Това е станало, след като в "Регистъра на имунизираните лица за борба с КОВИД-19" е отразено, че е извършена ваксинация на четири лица, без тя да е направена и са причинени вреди на РЗОК-Смолян.

На тези три дати, личен лекар от МБАЛ "Проф. д-р Константин Чилов" ЕООД, гр. Мадан, е въвел в компютърния регистър за имунизирани лица към РЗИ-Смолян имената на три жени и един мъж, които в действителност не са ваксинирани срещу КОВИД-19.

Хората са жители в района на община Мадан. По-късно един от тях отишъл да се ваксинира при друг лекар. Медикът установил, че името на пациента вече фигурира в регистъра на имунизираните лица и сигнализирал РЗИ-Смолян и полицията. На 20 октомври 2021 г., е било образувано досъдебно производство за компютърна измама.

Според разпоредбите в компютърните дневници на РЗИ се отразяват не само имената на пациентите, но и тези на лекарите, поставили ваксината. Медиците получават по 10 лева възнаграждение за всяка поставена доза.