Асоциацията на собствениците на аптеки се обявява против новите условия в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Изричното регламентиране на ценза за собственост на аптеките нарушава правото на свободна стопанска инициатива и принципа за еднакви условия за стопанска дейност, залегнали в Конституцията на Република България, се казва в съобщение на организацията, цитирано от zdrave.net.


На специална пресконференция утре асоциацията ще представи своите мотиви, искания и бъдещите си действия в посока възстановяване на правото на равнопоставеност на всички стопански субекти.

Настоящият закон противоречи на редица разпоредби за правото на собственост, както в българското, така и в европейското законодателство, твърдят от организацията. Нещо повече - чл. 222 от закона ще има трайни социални и икономически последици за населението, смятат те. Това ще доведе до поскъпване на лекарствените средства за потребителите, безработица за фармацевти, липсата на конкуренция в бранша, увеличаване на сивия сектор и закриването на аптеките в малките градове на страната.