Софийският апелативен съд е потвърдил изцяло присъдата на Софийския градски съд за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Това съобщи вестник "Сега", запознат от източници в прокуратурата.

Така вече на две инстанции Кристиан Николов е признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост с жестоката катастрофа от 19 април 2020 г. и наказан с 9 години затвор и 10 години без книжка.

Кристиан Николов бил загубил съзнание преди да се вреже в колата на Милен Цветков

Кристиан Николов бил загубил съзнание преди да се вреже в колата на Милен Цветков

Твърдението му е две години след катастрофата

Прокуратурата обаче го обвинява, че е причинил катастрофата в условията на евентуален умисъл, тъй като е шофирал след употреба на наркотици и с много над разрешената скорост. По същия начин Георги Любенов беше обвинен за катастрофата на Околовръстното в София, отнела живота на френски гражданин. Обвинението пледира за 15 години затвор. Сега както прокуратурата, така и Николов, имат право да атакуват решението на апелативния съд пред Върховния касационен съд, чиято дума ще е последна.

Първите две инстанции приемат за доказано, че Николов е употребил наркотични вещества, преди да седне зад волана, както и че е нарушил правилата за движение по пътищата.

Съдът отказа да пусне Кристиан Николов под парична гаранция

Съдът отказа да пусне Кристиан Николов под парична гаранция

Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков остава под домашен арест с електронна гривна

Решението на Софийския апелативен съд няма да бъде качено на сайта му, докато по делото няма окончателна присъда.

През 2017 г., уж за да бъде ограничено бягството на осъдени престъпници, бяха направени законови промени, които ревизираха изискването съдебните актове да се публикуват незабавно в интернет. Това едва ли е помогнало срещу укриването на осъдени, тъй като те като страни по делата, както и адвокатите им, имат право на достъп до актовете на съда и преди качването им онлайн. Със сигурност обаче не е в полза на публичността. Съдилищата нямат право да публикуват решенията си, с които присъдите са влезли в сила, докато не получат уведомление от прокурора, че са предприети действия по привеждането им в изпълнение.

Кристиан Николов може да носи наказателна отговорност, реши съдът

Кристиан Николов може да носи наказателна отговорност, реши съдът

СГС прие съдебно-психиатричната експертиза на подсъдимия

Николов в момента е под домашен арест. Ако бъде окончателно осъден, времето, в което беше в ареста и под домашен арест, ще се приспаднат от присъдата му.