Специализирана полицейска операция се провежда в столичния квартал "Христо Ботев", съобщава БНТ.

Участват екипи на СДВР, "Кобра", жандармерия и ГДБОП. Има задържан.

Проверяват се автомобили и жилища, проверки се извършват на 14 адреса в квартала.

Следи се за купуване на гласове, както и за наркотични вещества.

Припомняме, спецакция срещу търговията с гласове с квартала се проведе и миналата седмица.

Акция срещу купуването на гласове във се провежда от рано тази сутрин и във Варненско.

На входа на село Царевци има полицейско КПП, проверяват се всички автомобили. По подозрение за купуване на гласове са задържани четирима души от селото - трима мъже и една жена.

По-рано тази сутрин имаше специализирана полицейска операция срещу организираната престъпност и купуването на гласове в махалата на село Дъбравино. Задържани са двама мъже.

По информация на БНР спецакция се провежда и в Кричим. Тя е за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, и е започнала в 07:30 часа с масирано присъствие на жандармерията. Проверяват се два адреса в ромската махала в Кричим и други два - в село Устина.

В Кричим униформените са били около час в къщата на мъж, за когото имало данни, че е купувал гласове. Жители на махалата отричат там да се предлагат пари за гласоване за определена партия.

Засега няма задържани при акцията. Резултатите ще бъдат обобщени по-късно от ръководството на ОДМВР-Пловдив.

Полицейска операция се провежда и в Старозагорско. Тя е с цел противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони, махали и квартали, включително и престъпления против политическите права на гражданите, съобщиха от ОДМВР-Стара Загора.

Проверени са 1019 човека и 687 превозни средства. До 10.00 ч. полицаите са засекли 22 престъпления. Образувани са 9 досъдебни и две бързи производства. Арестувани са 20 души. Съставени са 132 акта за установени административни нарушения и фишове. 39 са съставените протоколи по чл.64 и 65 от Закона за МВР. Проверени са 12 пункта за черни и цветни метали, 13 заложни къщи, 13 питейни и увеселителни заведения и 18 търговски обекта. Извършват се проверки по четири сигнала за нарушения на изборното законодателство.

БНТ информира и за спецакция за противодействие на престъпления против купения вот на територията на община Берковица. Извършена е проверка в дома на 61-годишен мъж в село Костенци, откъдето са иззети 7 листа с изписани върху тях 70 имена, ЕГН-та и телефонни номера и 64 листа със списъци с имена за гласуване по секции. Мъжът е задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

През последните дни и с наближаването на изборния ден в редица градове в страната се проведоха полицейски акции. Такива имаше в Благоевградско, както и във Варненско и Лом. Подобни акции бяха проведени още в Симеоновград, Пазарджишко, Дупница

Информация за резултатите от действията на полицията в цялата страна беше оповестена на брифинг от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

Спецакция срещу търговия с гласове в кв. "Христо Ботев"
Обновена

Спецакция срещу търговия с гласове в кв. "Христо Ботев"

Проверяват се магазини и заложни къщи в квартала