Съвместна операция на антимафиотите е предприета след сигнал за нелегитимно ползване на интелектуални продукти.

В акцията са участвали служители от Главната дирекция за противодействие на организираната и тежката престъпност - сектор "Компютърни престъпления" и колегите им от сектора в ОДМВР-Хасково

По данни на полицията на 3 декември в централата на антимафиотите постъпва жалба от юридическия представител на Сдружението на издателите на бизнес-софтуер за територията на България "Арсис Консултинг".

В жалбата са описани данни за престъпление от общ характер - използване на нелицензирани копия на компютърни програми от харманлийска фирма.

По случая е разпоредена проверка, установени са двамата управители - на 38 и 43 години. Уточнена е и собствеността на фирмата-нарушител - холдингова компания и група физически лица.

Представители на българското сдружение за защита на интелектуалните права съдействат за изясняване на случая, съобщиха от пресцентъра на МВР.

"Арсис Консултинг" е юридически представител за територията на България на Сдружението на издателите на бизнес-софтуер.

СИБС е международна асоциация с нестопанска цел, която представлява и защитава правата от областта на интелектуалната собственост и интересите на най-големите издатели на бизнес софтуер, сред които Адоби Софтуер, Апъл Компютър, Аутодеск, Бентли Системс, Майкрософт, Саймантек и др.

Припомняме, че съгласието за използване на компютърни програми, издавани от компаниите - членки на СИБС, се предоставя директно от компаниите правоносители на крайния ползвател по силата на лицензионен договор.

Изяснено е, че в началото на тази година на харманлийската компания е връчена нотариална покана, по силата на която управителят й изрично е уведомен за режима на ползване на компютърни програми, включително и издадените от компании - членове на СИБС.

Тогава управителят е бил уведомен и за евентуалните правни последици съгласно българското законодателство при незаконосъобразно ползване на компютърни програми.

Фирмата обаче не се е съобразила с предупреждението и към настоящия момент са налице данни за ползване на  нелицензирани копия на почти всички софтуерни продукти на Майкрософт.

От данните, събрани от антимафиотите, става ясно, че фирмата използва към 30 компютърни конфигурации с нелицензиран софтуер.

Материалите от извършената проверка на 10 декември са  докладвани в прокуратурата в Харманли с мнение за образуване на предварително производство за извършено престъпление по чл.172а от НК срещу двамата управители.

Съгласно указанията на прокурора в РУ на МВР - Харманли е образувано досъдебно производство. Проведени са и необходимите процесуално-следствени действия - претърсване и изземване.

От офиса на фирмата са иззети общо 15 компютърни системи с инсталирани нелегитимни копия на компютърни програми на компании - членки на BSA.

Стойността на нелицензирания софтуер надхвърля 170 хил. лв. Работата по случая продължава с оказване на съдействие на сектор "ПОТП" Хасково.