В дирекция "Международно сътрудничество" е получена информация от Република Франция за незаконно селище с около 150 жители, които са се самонастанили във временни постройки край стадион "Муниципал" в гр. Тулуза. Като цяло те се занимавали с просия. Уведомяването е в рамките на разследване на група за трафик на хора, които се занимават с просия във Франция.

Българските власти са били информирани, че организаторите на канала са установени в Париж. Френската полиция е задържала десет български граждани. Установени са над 30 български граждани жертви, като повечето от тях са били хора с физически увреждания. Пострадалите лица са предимно от села от районите на общините Долни Дъбник и Искър.

В прессъобщението на Специализирана прокуратура се посочва, че тя е наблюдавала досъдебно производство срещу престъпно сдружение, действало на територията на Република България и чужбина. В него не се посочва обаче нито една дата, нито разследването у нас в кои години е проведено. Също така не става ясен обхватът, дали то е приключило и по какъв начин.

Припомняме и че през юни 2018 година беше съобщено именно за подобна операция на френските власти, която касае точно български просяци в Тулуза, които са били набирани предимно от общини в Североизточна България, където се намират Долни Дъбник и Искър

Хванаха български цигани във Франция, брутално експлоатирали просяци

Хванаха български цигани във Франция, брутално експлоатирали просяци

Общо са задържани 11 цигани

Целта на сдружението, освен користна, е и съгласувано извършване на престъпления в страната - по чл.159б от НК, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години, се посочва от институцията. Членът от наказателния кодекс касае трафик на хора.

По делото, водено във Франция, се установява съпричастността на пет лица - български граждани. Те са осъдени от съда в град Тулуза, а досъдебното производство на българската прокуратура е трансферирано във Франция.

Френски съд осъди наши роми за трафик на хора за просия

Френски съд осъди наши роми за трафик на хора за просия

На пет ромски фамилии са подмамвали жертвите си

По разследването на Специализирана прокуратура у нас са били налични доказателства за вторични престъпления - набиране и транспортиране на отделни лица с цел да бъдат използвани за сексуална експлоатация и с цел просия в периода от 2015 г. насам.