Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха 5-членна престъпна група за трафик на мигранти през страната.

Съдът е определил постоянен арест за двамата организатори.

Те лично са подбирали участниците и разпределяли техните функции в престъпното сдружение - намиране на помещения за престой, осигуряване на храна и на транспорт за нелегално преминаващите чужденци.

При претърсвания в жилища, помещения и автомобили са иззети голям брой доказателства за престъпната дейност на участниците. Те се подкрепят и допълват от показанията на свидетели, дадени пред съдия.

В дома на единия от организаторите е и намерен незаконен боен пистолет. Другият е осъждан отново за трафик на чужденци през България, като изпитателният срок на отложеното му условно наказание не е изтекъл.

Един от участниците в групата е задържан в ареста по друго дело, другите двама са с наложени от наблюдаващия прокурор мерки за неотклонение "парична гаранция" и "подписка".

Според събраните доказателства групата е била сформирана през февруари тази година и е действала най-активно в областите Бургас и София.

Престъпната група е разкрита на 19 ноември при спецоперация в София и други селища.

Предстои да се установи дали има и други лица, замесени в престъпната група, както и евентуални връзки на участниците с трафиканти от съседни държави.