Спецпрокуратурата действа като Антикорупционното бюро на Лаура Кьовеши. Това заяви в студиото на БиТиВи членът на УС на Камарата на следователите в България и бивш председател на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. Той е искрено учуден, тъй като според него точно тези, които настояваха за въвеждане на румънския модел у нас, сега протестират срещу действията на прокуратурата. Самият Тодоров припомни, че е бил против пренасянето на румънския опит в България.

Вчера Камарата на следователите изрази подкрепа за действията на Иван Гешев, а Ясен Тодоров посочи че има мандат от следователите да призова да се пази добрия тон и да се пази разделението на властите.

Според Тодоров непрекъснато и от години се правят опити за намеса на прокуратурата в политически борби. Мечтата на всяка изпълнителна власт е да яхне съдебната власт и ние сме свидетели на това вече 20 години, обясни Тодоров, който даде за пример случилото се с Бойко Рашков, който станал също жертва на "политически комплот", когато е бил избран като главен прокурор в новата ни история, но президентът Петър Стоянов отказал да подпише указа за встъпването му в длъжност.

Нямало мнозинство за обсъждане на поведението на Гешев

Нямало мнозинство за обсъждане на поведението на Гешев

По думите на Атанаска Дишева са необходими 17 гласа, за да бъде отправено искане към президента

Според Тодоров прокуратурата трябва да остане в съдебната власт и сегашната ѝ законова уредба е добра. Въпреки че посочи, че след последните промени в Конституцията 2015 г. Висшият съдебен съвет е зациклил.

Бившият член на ВСС отказа да коментира обиска, извършен в президентството, защото "става въпрос за събирането на доказателства по висящо производство". Това дали да се разпространяват доказателства до медиите по дадено разследване е "изключителна преценка е на наблюдаващия прокурор", заяви Тодоров.

Той обясни обаче, че обвиняемите имат право да се защитават по всякакъв начин, включително и с напълно неверни тези, затова и прокуратурата се опитва да отговори на това, показвайки истината по делата.

Гешев показва за "пореден път", че никой не е над закона

Гешев показва за "пореден път", че никой не е над закона

Той благодари за позицията на Американското посолство

Недоволство от прокуратурата е имало винаги. 90-те години протести - ние искахме върховенство на закона - това което имаме в момента.

Само ВСС може да освободи главния прокурор с мнозинство от 17 гласа, отсече Ясен Тодоров и подчерта, че оставката е личен акт.