Специализираната прокуратура (СП) привлече като обвиняеми три лица за участие в организирана престъпна група за набиране и трафик в чужбина на лица от мъжки пол с цел сексуална експлоатация, съобщават от пресцентъра на СП.

Обвинените са задържани на 28.04.2022 г. в градовете София, Сливен и Тетевен при провеждането на спецакция на ГДБОП. В хода на извършените претърсвания на 7 адреса са намерени и иззети компютри, лаптопи, телефони, електронни носители на информация, тефтери с имена и суми, документи за парични преводи, албуми с еротични снимки и диапозитиви, договори за наеми и др.

Разследването на организираната престъпна група е започнало още през 2020 г. и е водено от екип от следователи в отдел "Следствен" на Специализираната прокуратура.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от 2018 г. Участниците набирали момчета и млади мъже между 14 и 24 г. с нисък социален статус. Най-често това ставало чрез социалните мрежи и с обещания за високи възнаграждения. Тези, които проявявали интерес, били канени в луксозно жилище и заснемани във видеоклипове с порнографско съдържание. Така жертвите били държани в подчинение докато бъдат транспортирани зад граница - според събраните досега доказателства в Англия, Швейцария, Франция, Германия и Дубай (ОАЕ). Там те били предлагани в сайтове за запознанства.

На ръководителя на групата са повдигнати обвинения за осъществени от него 5 трафика на хора.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" за всеки един от тях.

ГДБОП разби престъпна група, склонявала мъже към проституция

ГДБОП разби престъпна група, склонявала мъже към проституция

Задържани са четирима души