Започна първото дело за тероризъм у нас. Специализираният наказателен съд даде ход на съдебния процес срещу тримата сирийци, заподозрени, че са пътували през България за Турция, за да се включат в организациите "Мюсюлмански братя" и "Ислямска държава".

В началото на съдебното заседание защитниците им поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата, за да може представителят на държавното обвинение да посочи какви точно деяния е установено, че сирийците са щели да извършат. Делото се нуждае от много уплътняване, изтъкна адвокат Людмил Рангелов, защитник на Абдул Хамид.

Според защитниците има противоречие в обвинителния акт, тъй като е посочено, че подсъдимите са решили да се включат в редиците на „Ислямска държава” и „Мюсюлмански братя”, а на друго място било посочено, че те вече са членове на тези организации.

Прокурор Светлозар Костов заяви, че обвинителният акт отговоря на изискванията на закона и съдържа всички реквизити. Той се съгласи, че може обвинението да се изпише по друг начин, но това бил редакционен въпрос, а не слабост на правото.

Във връзка с мнението на адвокатите за нарушения, прокурор Костов подчерта, че няма как да се изисква от прокурора да посочи конкретно какво престъпление са имали за цел в главата си да извършат сирийците. „Прокуратурата няма машина на времето в главата си”, изтъкна Костов.

Тримата сирийци са осъждани условно за незаконно преминаване на границата. Те са на възраст между 20 и 25 години, стана ясно при снемането на самоличността им в залата. И тримата са със статут на бежанци в Германия, където са живели. Единият от тях дори записал да учи архитектура там.

Съдът прие, че обвинителният акт отговаря на изискванията на закона.
Характерът на терористичната дейност е такъв, че е невъзможно да се прогнозира с едно действие колко престъпления от изброените в Наказателния кодекс са могли да извършат. Според съда в хода на съдебния процес ще се изясняват подробностите.

След даването на ход на делото започва и разпита на свидетелите, като първите трима ще бъдат призовани за 18 октомври.

На днешното заседание сирийците заявиха, че разбират обвинението, въпреки че в него имало грешки по фактите.

Тримата бяха доведени с белезници на ръцете и на краката при засилена съдебна охрана и във видимо добро настроение, като по време на цялото заседание не спираха да се усмихват.

Според защитата адвокат Рангелов делото може да се определи като сложно, тъй като няма съдебна практика. Юристът е на мнение още, че прокуратурата не е посочила доказателства, които да подкрепят обвинението.