Защитата на подсъдимия за тероризъм Иван (Джон) Захариев - адвокат Христо Ботев, настоя да се изпрати искане до администратора на Фейсбук, за да се осигури достъп на експерт до профила му.

Искането бе направено във връзка с кореспонденция между Захариев и лицето Абдул Самер, което е блогър. Пред News.bg адвокат Ботев разясни, че се касае за дълго писмо, което Захариев е изпратил по електронната поща до въпросното лице и в което писмо критикува исляма.

Иван Захариев получи обвинение в подготовка за тероризъм

Иван Захариев получи обвинение в подготовка за тероризъм

Тренирал се да екзекутира със стрелба от упор

Експертът, изготвил компютърно-техническата експертиза на лаптопа на Захариев, заяви в съдебната зала, че не е установил наличие на контакт на Джон с такова лице. Предвид заявеното от вещото лице, съдът отказа да изпрати искане до администрацията на Фейсбук.

Спецмагистратът посочи още, че не може да приеме, че кореспонденцията, с която защитата разполага като доказателство, е извлечена от същия имейл. Прокуратурата и адвокатът на Джон нямат други нови доказателствени искания. Очаква се на следващото заседание да се пристъпи към пледоарии.

Припомняме, че Захариев беше задържан на 20 септември 2016 година при спецакция на ДАНС, ГДБОП и столичната полиция. Агентите на ДАНС са го следили повече от два месеца преди ареста.

Според обвинителния акт няма доказателства Захариев да е планирал терористичен акт в България. Той се е върнал тук, защото е разбрал, че по-лесно и по-евтино ще се обучи да борави с оръжие.

Липсата на такива умения не са му позволили да се включи в организация по-рано, се казва в доклада на разследващите.

Има доказателства, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия, за да се включи в реални боеве. Не е бил приет заради липса на бойна подготовка. Той е стигнал до Сирия със самолети, тръгвайки от Сидни, през Сеул, Истанбул и Хатай, Турция.

Той си е пишел редовно през Фейсбук с лице с инициали ST. Въпросният човек е прехвърлял хора от Турция в Сирия.

Така Захариев попаднал в скривалище с други доброволци, тръгнали към Сирия и описани от самия него като "бойни другари". Заедно били преведени в страната и настанени в база на Свободната сирийска армия. Там веднага започнало обучението му да борави с автомат "Калашников".

Престоят му в Сирия обаче се оказал кратък, заради липса на бойна подготовка. За да я придобие, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо.

По-късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България, защото проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба.

Веднъж стъпил в България, Иван Захариев се настанил в дома на баща си в София. В комплекс "360 градуса" често настоявал да стреля отблизо. По време на тренировъчна стрелба доближил мишената и от упор изстрелял последните два куршума. Инструкторите в София и във Войводино са свидетелствали, че често е насочвал оръжие срещу тях.

Процесът тече при засилен интерес от страна и на австралийските медии, чиито представители присъстваха и на днешното заседание.