Трима телефонни измамници са изловени вчера при акция на криминалисти, съобщиха от МВР.

Операцията е проведена под ръководството на районната прокуратура в Гоце Делчев, защото "ударите" на апашите били предимно в региона на Благоевград и Гоце Делчев.

Три телефонни измами „ужилиха” пенсионери с общо 14 150 лв.

Три телефонни измами „ужилиха” пенсионери с общо 14 150 лв.

Разследванията се водят срещу неизвестни извършители

В излавянето на триото са участвали служители на Главната дирекция на полицията, колегите им от Благоевград и от Русе.

Тримата задържани са от Русенско - от град Ветово, който е считан от мнозина криминалисти за едно от средищата на престъпните групи, които се прехранват само с телефонни измами.

Задържаните са Д.Н., който е на 26 години и е криминално проявен, регистриран за различни престъпления и осъждан; 25-годишната Д.Л.; и един непълнолетен - на 17 години.

Във Ветово задържаха наши ало измамници, действали в Гърция

Във Ветово задържаха наши ало измамници, действали в Гърция

Задържани са на 14-ти, на Банго Васил

Схемата и сценариите, по които са действали, са доста "старомодни" и позабравени напоследък. Сега най-разпространените измами са с фалшиви "ченгета", които уж искали "съдействието" на хората и ги примамват да си дадат парите за "веществено доказателство".

Хванаха „муле” на телефонни измамници в Русенско

Хванаха „муле” на телефонни измамници в Русенско

Отнесъл 10 бона от старец

Тримата от Ветово пък са използвали старите схеми - звънели на случайно избрани телефонни номера, представяйки се за техни близки с искане за различни суми за какво ли не. Например за капаро за климатици; схеми около печалба от томболи на различни магазини; необходимост от купуване на ваучери за мобилни телефони и други подобни.

По време на разследването у тримата и обитаваното от тях жилище са намерени множество мобилни телефони и SIM-карти, имащи отношение към престъпната дейност.

При задържането, единият направил неуспешен опит да изхвърли ползваните мобилни апарати в горяща печка.