Спокойна е обстановката по българските граници. Това увери пред журналисти в Малко Търново служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев, съобщават от пресцентъра на МВР. 

Янев подчерта, че не се предвиждат допълнителни мерки по границата с оглед актуалната ситуация. По думите му организацията се запазва и се изпълняват законовите изисквания както за осъществяване на дейността по ГКПП, така и по отношение на охраната на границата.

Янев и МВР шефът Пламен Узунов посетиха граничните пунктове на българо-турската граница. Те първо бяха в Свиленград, където се срещнаха с граничари и военни, охраняващи участъка.

Стефан Янев посочи, че се актуализират плановете и разполагат с картина за по-голяма част от българските граници в момента. Той е категоричен, че имат готовност да защитят държавната граница по начина, по който е записано в законодателството.

Около 200 са командированите военни, които изпълняват задачи съвместно с граничните полицаи по цялото протежение на границата. Военният министър благодари на всички хора в униформа, които изпълняват тази задача. Той изтъкна, че работата им е много важна, защото осигурява спокойствие на всички български граждани.

Шефът на „Гранична полиция” инспектира охраната по сръбската граница

Шефът на „Гранична полиция” инспектира охраната по сръбската граница

Провери условията и техниката

От своя страна вътрешният министър Пламен Узунов разкри, че при днешната инспекция е констатирано, че дейностите за по изграждане на оградата се изпълняват в срок.

Остават около 12 км в района на Хасково, които трябва да бъдат завършени до 31 май 2017 г. В района на Бургас от общо 59-километров участък 47 км вече са изцяло изградени, остават 12 км, като срокът на завършване е към средата на месец май т.г.

Узунов изрази надежда, че след изграждането на оградата, границата ни ще бъде още по-сигурна. Той оцени много високо взаимодействието между служителите на МВР и военните.

Пламен Узунов също отчете спокойна обстановка по границата. Той съобщи, че през изтеклото денонощие в района на Резово е задържана група от петима чужденци. Те са били заедно с български каналджия.

Вътрешният министър увери, че оперативната обстановка се следи и анализира ежедневно. Заради ефективното противодействие срещу каналджийството през последните два месеца опитите за нарушение на българската граница са намалели. Както на българо-турската, така и на българо-сръбската, а и във вътрешността на страната се задържат все по-малко хора. За Узунов това е индикация, че опитите за нелегално преминаване са намалели.

Данните показват, че през 2016 г. са констатирани общо 160 случая на преодоляване на инженерното съоръжение, в ГПУ Малко Търново - 71 случая, в ГПУ Свиленград - 39 случая. От началото на 2017 г. до днес тези опити са само 17, което представлява спад в значителни размери, отчете още Пламен Узунов.

Данните показват, че миграционният натиск на българо-турската граница е намалял повече от 80% през тази година в сравнение с миналата. Общо 8701 души са били задържани от 1 януари до 18 март 2016 година. За същия период на настоящата година задържаните са 749 или 12 пъти по-малко.

Вътрешният министър информира още, че през последните три денонощия няма увеличение на превозните средства, както и на преминалите хора през ГКПП - Капитан Андреево. Няма видимо увеличение и на цифрите за граничните пунктове Лесово и Малко Търново, коментира още Пламен Узунов.