Спряха контрабанда на лични предпазни средства и дрехи и обувки менте на МП "Капитан Андреево", съобщават от Агенция "Митници".

При три проверки на товарни автомобили са задържани общо 470 940 шлемове, маски от плат и ръкавици, както и близо 50 000 дрехи, спортни обувки, дамски чанти и ключодържатели със съмнения, че са произведени в нарушение на права върху интелектуалната собственост.

При два от случаите на 7 и 8 май от Турция пристигнали товарни автомобили с румънска и българска регистрация.

Единият камион превозвал групажна стока за Румъния. При проверката е установено, че в товарното помещение са укрити 940 предпазни шлема, а сред декларираната стока митническите служители откриват 8400 мъжки и дамски тениски, блузи и панталони с логото на защитени марки и 1290 ключодържатели с логото на известни марки автомобили.

Другият камион превозвал стока за Унгария. При проверка на 250 колета са открити 40 000 дрехи, спортни обувки и дамски чанти със знаци на известни марки. В 22 от колетите са открити 420 000 защитни предпазни ръкавици за еднократна употреба, които липсвали в описаните в документите стоки.

На 11 май митническите служители проверили и товарен автомобил с чужда регистрация, управляван от турски шофьор, който предоставил редовни документи за превозваната стока за Германия, сред която било установено, че има недекларирани 50 000 защитни маски от плат.

Контрабандната стока е задържана, а на шофьорите са съставени актове по Закона за митниците.