Тримата биячи, които нападнаха 17-годишен младеж на спирка на градския транспорт в столицата, остават зад решетките. Това реши Софийския градски съд, където този следобед се гледа мярката им за неотклонение.

Прокуратурата поиска постоянен арест за трима футболни фена, като стана ясно, че те са обвинени в опит за убийство.
За да ги остави в ареста съдът се мотивира с това, че са разпитани множество свидетели, които посочват тримата като съучастници в побоя.

Според прокуратурата извършеното от тях се отличава с изключителна дързост, тъй като са действали в светлата част на денонощието, когато са минавали много хора. Поради това, според държавното обвинение има опасност, ако бъдат пуснати на свобода, да извършат ново престъпление.

В залата се изправиха 14-годишният Алекс Соколов, който е най-малкият от тримата, Теодор Якимов и Явор Първанов. Присъстваха и родителите на Соколов – Петя и Божидар.

Родителите и адвокатите поискаха мярката да се гледа при закрити врата, тъй като Соколов е малолетен. Съдът обаче отказа с аргумент, че деянието е извършено в съучастие с пълнолетни лица.

Най-малкият от участниците Алекс Соколов се е срещал пет пъти с възпитатели във връзка с множество противоправни прояви, изтъкна още съдът в мотивите си да го остави в ареста.

Според СГС няма опасност тримата да се укрият, но пък съдът се позова на високата степен на обществена опасност на престъплението и характеристичните им данни.

14-годишният Алекс, известен сред аверите си като Тапата, е нанасял удари в главата на пострадалото момчето с крак, стана ясно в съдебната зала.
Инициатор на побоя пък бил Явор Първанов и именно той е нанесъл първия удар.

Явор е и биячът, използвал брадва, като според съда е чиста случайност, че не се е стигнало до по-сериозни последици, фатални за пострадалото момче.

Съдия Ани Захариев обясни много внимателно на обвиняемите, че наказанието за това, което са извършили, е едно от най-тежките в Наказателния кодекс. То предвижда доживотен затвор без право на замяна, доживотен затвор или лишаване от свобода между 15 и 20 години.

Според адвокатите обаче прокуратурата не е дала правилната правна квалификация. Според защитниците от събраните до момента доказателства по-скоро става въпрос за причиняване на телесна повреда, а не за опит за убийство. Съдът обаче не се съгласи с мнението им.

И трите момчета заявиха в залата, че съжаляват за случилото се и поискаха да бъдат пуснати на свобода. Пред медиите те останаха безмълвни, като скриваха лицата си.

В съдебната зала те имаха подкрепление от свои познати, като на излизане единият от агитката показа среден пръст към медиите.

Бащата на обвиняемия Алекс Соколов, Божидар, заяви пред медиите, че никой не го бият без причина. Той подчерта изрично, че синът му не е на 16 години, каквато информация излезе първоначално в медиите, а на 14 години. Родителят обясни още, че синът му помага на майка си, която е болна и й се поставят специални инжекции.

Определението на съда може да се обжалва.