Остра позиция изпрати компанията "Уан Нетуърк сървисиз" ЕООД по повод днешните съобщения, че спецпрокуратурата е ударила  българска пирамида за "криптовалута".

Засегната компания се обяви срещу медийните спекулации и напомни, че "тече разследване, което в правния мир означава само едно - няма официално приключил съдебен процес, обективно доказващ основание за повдигане на обвинение нито срещу фирма, нито срещу физическо лице."

От там декларират пълна прозрачност и желание да сътрудничат на властите. В същото време запитване от страна на служители на "Уан Нетуърк Сървисес" ЕООД каква е причината за тази акция, има ли повдигнато обвинение и в какво, такава информация не е била предоставена.

Спецпрокуратурата удари българска пирамида за криптовалута

Спецпрокуратурата удари българска пирамида за криптовалута

Операцията е по искане на германските власти

Също така се уточнява, че "в медийното пространство OneCоin непрекъснато да се сравнява с пионера на криптовалутите Bitcoin. Това, обаче, не е коректно, защото между двете криптовалути има съществени разлики. Други съществуващи криптовалути са обвинявани многократно в непрозрачност на своите транзакции и липса на какъвто и да било начин да се идентифицират потребителите й. Тези факти, сами по себе си правят възможно реализиране на съмнителни операции и незаконни дейности. Доколкото ни е известно при OneCoin това e невъзможно да се случи заради специално изготвените от компанията процедури за установяване самоличността на клиента (KYC - Know your customer), бизнеса (KYB - Know your business ), политиките срещу пране на пари (AML - Anti Money Laundering) и др., които целят да се предотврати използването на OneCoin за престъпна дейност. Никъде в медийното пространство не видяхме този важен факт да бъде упоменат."

В резултат на проверката и начинът, по който тя е отразена в медиите, компанията е очернена пред клиентите и търпи финансови загуби, заявяват още от там. 

Припомняме, че от спецпрокуратурата обявиха, че с тази криптовалута, за която в Германия употребяват термина - фиктивна криптовалута, се предполага, че се финансират действия като тероризъм и криминални дейности. Извършени са над 20 претърсвания обиски и изземвания и са разпитани над 50 свидетели в България