Обикновени лекарства, които лекуват диабет и затлъстяване, биха могли да се използват и за лечение на хепатит С, съобщават учени, цитирани от ScienceDaily, предаде doctoronline.bg.

Те открили, че антидиабетичното лекарство Metformin и AICAR, което лекува затлъстяване, могат да предотвратят разпространението на вируса на хепатит в организма.

Установено е, че 3% от хората по света са диагностицирани с това заболяване. Само в Европа преносителите са около 4 млн. души. Вирусът уврежда най-вече черния дроб и възстановяването след болестта е трудно.

Само около 40% от болните се възстановяват напълно. При останалите се наблюдава развитие на цироза и в повечето случаи рак на черния дроб.

Тези два медикамента са напълно достъпни, а и ефектът им срещу вируса е огромен. Лекарствата стимулират ензим, наречен AMP kinase, който регулира енергията извън клетките. Той обаче блокира и предотвратява деленето на клетките на вируса на хепатит С.

Дози от това вещество могат да бъдат открити в двата медикамента. Все пак ако терапията с лекарства срещу хипатит дава резултати, учените препоръчват да се придържате към нея. Никога обаче не е лошо човек да има алтернатива.