От днес започва програмата на здравното министерство за профилактични прегледи на жени от етническите малцинства.

Здравнонеосигурени жени от ромски произход ще могат да си направят профилактични гинекологични прегледи.

Изпълнението на програмата стартира от Бургаска област, като мобилният кабинет ще посети Царево, Ахтопол, Синеморец.

Предвижда се прегледите в Бургаска област да обхванат 450 жени от ромски произход, живеещи в махали, където няма акушер-гинеколог нито постоянно работещ гинекологичен кабинет.

Прегледите ще се извършат в мобилен кабинет, на място в кварталите, населени предимно с български граждани от ромски и турски произход, от екипи, снабдени със специализирано оборудване и транспорт.

Предстои в началото на септември програмата за безплатни прегледи да бъде осъществена във Видинска област, а след това и в Монтана.

Здравната стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етнически малцинства и Планът за действия към нея 2005 - 2007 г. бяха приети от Министерски съвет през септември миналата година.
Планът за действие включва и три проекта по програма ФАР за подобряване на медицинското обслужване на хора от малцинствата.

Първият проект - „Образователна и медицинска интеграция на уязвими малцинствени групи със специален фокус върху ромите", включва обучение на студенти по медицина за по-успешна работа с лица от ромски произход.
По този проект до края на годината здравното министерство ще получи 2 мобилни флуорографа и 5 мобилни кабинета за педиатрични прегледи и извършване на имунизации в отдалечени населени места и махали.

По втория проект от ФАР - "Подобряване положението на уязвими етнически малцинства със специален фокус към ромите", в областите Монтана, Добрич, Пазарджик и Ямбол, ще бъде доставено мобилно медицинско оборудване, а именно 2 мамографски апарата, 2 ултразвукови апарата за онкологичен скрининг, 4 педиатрични и 4 гинекологични мобилни кабинета

Третият проект е свързан с преструктурирането на многопрофилните болници и развитието на спешната медицинска помощ в областите Враца и Смолян с цел да се подобри достъпът до медицинска помощ на уязвимите групи.